Virtuaalipolitiikkaa

Politiikkablogien kirjoittajia ja lukijoita saattaa ainakin kuriositeettina kiinnostaa selaimella pelattava nettipeli, jonka keskiössä on pelaajien omaehtoinen politiikka. Pelin nimi on eRepublik, jota olen muutaman päivän ajan kokeillut. Löysin pelin googlaamalla liberaaleja, jolloin erääksi hakutuloksesi tuli pelin virtuaali-Suomen jäsenmäärältään suurin puolue, ”Liberaali edistyspuolue”.

No, pelissä itsessään ei ole liberalismista puhettakaan, sillä peli on hyvin valtiokeskeinen. Pelaajat tekevät töitä, omistavat yrityksiä, harjoittelevat sotilastaitoja, äänestävät, perustavat puolueita ja sanomalehtiä ja niin edelleen. Vaaleissa valituksi tullut parlamentti (siis joukko pelaajia) säätää lakeja ja äänestää tietyistä valtiollisista toimenpiteistä kuten veroista ja puolustusliitoista. Pelaajista vaaleilla valittu presidentti omaa melko suuret valtaoikeudet, esimerkiksi presidentti yksin voi aloittaa sodan.

Käsittääkseni peliin kuuluu paljon elementtejä, jotka tapahtuvat irrallaan varsinaisesta pelistä. Esimerkiksi suhteita muihin maihin ylläpitävät suurlähettiläät, joiden toiminta on tiedonkeruuta ja -raportointia sekä keskustelua kohdemaiden edustajien kanssa. Oman valtion suuntaa pohditaan hyvin pitkälle pelaajien ylläpitämissä sanomalehdissä sekä pelin keskustelufoorumilla. Puolueilla on omat ohjelmansa ja tavoitteensa, jotka tosin valitettavasti formaalisti rajoittuvat bruttokansantuotteen, väestömäärän (eli pelaajamäärän) ja maan hallitsemien alueiden kehitykseen, epämuodollisesti toki muuhunkin.

Pelin konsepti on mielenkiintoinen, kun pelaajilla on niin vapaat kädet ulkopelillisten elementtien suhteen, vaikka varsinaiset pelitoiminnot ovatkin melko suoraviivaisia. Pienelläkin pelin sanomalehtien selaamisella tulee selväksi, että poliittiset väittelyt ovat varsin kovia pelin sisällä, vaikka aiheet vain sivuavatkin todellisen maailman politiikkaa, pelin oma politiikka on tietysti tärkeintä.

Jos haluat kokeilla peliä, käytä tätä linkkiä. Tällöin saan pelissä viisi kultarahaa jokaisesta uudesta pelaajasta, joka yltää pelissä tasolle kuusi asti, hehe. Tavallista suuremman uuden pelaajamäärän ilmaantumista peliin kutsutaan käsittääkseni baby boomiksi (uudet pelaajat ovat leikillisesti aluksi vauvoja), syntyyköhän tästä artikkelista Usari-baby boom? Peli on englanninkielinen, mutta eSuomen sanomalehdet ja pelikeskustelut toki suomeksi. Peliin liittyy suomenkielinen wiki, josta löytyy myös lyhyet ohjeet alkuun. Pelin alussa tulevan ohjevideon voi jättää välistä perehtymällä noihin ohjeisiin.

Leave a Reply

Your email address will not be published.