Phil Jones valehtelee ja Usari toimii äänitorvena

Laitoin Uuden Suomen toimitukselle äsken oheisen sähköpostin. Toistan sen tähän, koska en jaksa kirjoittaa samaa asiaa uudelleen blogikirjoitukseksi.

Hei,

Artikkelissanne ”Skeptikkojen uhkailema professori: Ilmastonmuutos ei ole keksittyä” (jonka yhteydestä on näemmä unohtunut toimittajan nimi) kirjoitatte CRU:n johtajan Phil Jonesin sanoneen Guardianin haastattelussa, että ”Me emme ole poistaneet mitään viestejä tai dataa.” (alkuperäinen ”We’ve not deleted any emails or data here at CRU.”)

Oletteko sattuneet huomaamaan, että 3. joulukuuta 2008 lähettämässään sähköpostissa Phil Jones nimenomaan kertoo, että ”About 2 months ago I deleted loads of emails, so have very little – if anything at all.”

Tässä yhteydessä haluaisin myös viitata Julkisen sanan neuvoston antamiin Journalistin ohjeisiin ja erityisesti seuraaviin kohtiin:

8. Journalistin on pyrittävä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.

10. Tiedot on tarkistettava mahdollisimman hyvin – myös silloin kun ne on aikaisemmin julkaistu.

12. Tietolähteisiin on suhtauduttava kriittisesti. Erityisen tärkeää se on kiistanalaisissa asioissa, koska tietolähteellä voi olla hyötymis- tai vahingoittamistarkoitus.

13. Uutisen voi julkaista rajallistenkin tietojen perusteella. Raportointia asioista ja tapahtumista on syytä täydentää, kun uutta tietoa on saatavissa. Uutistapahtumia on pyrittävä seuraamaan loppuun saakka.

20. Olennainen virhe on viipymättä korjattava.

Ystävällisin terveisin,

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Ilmastofoorumi ry

Sitten asiasta kolmanteen. Muistakaahan pk-seutulaiset, että huomenna torstaina on taas Liberaalimafian tapaaminen klo 18:05 OlutRavintola Kaislassa (ks. Facebook-event). Jani, milloinkas me täällä Jyväskylässä pidetään seuraava tapaaminen, muistaakseni pallo oli sulla? :)

Lisäys: Toki olisin voinut mainita Usarille myös siitä, että vuodetuissa sähköposteissa Phil Jones pyytää kollegoitaan poistamaan sähköposteja, jotka liittyvät erääseen Freedom of Information Act -vaatimukseen (Mike, Can you delete any emails you may have had with Keith re AR4? Keith will do likewise. Can you also email Gene and get him to do the same? We will be getting Caspar to do likewise.), tai siitä, että Phil Jones kertoo mieluummin tuhoavansa datan kuin antavansa sen kenellekään nähtäväksi (The two MMs have been after the CRU station data for years. If they ever hear there is a Freedom of Information Act now in the UK, I think I’ll delete the file rather than send to anyone.) ja että kun Jonesin olisi lopulta pitänyt luovuttaa alkuperäinen data, se olikin yllättäen kadonnut lopullisesti. Mutta kirjoitin nopeasti enkä muistanut. No, lukekoot täältä.

Lisäys #2: Usarin artikkeli on nyt hieman päivittynyt, joskin laimennus oli varmaankin pakko sitten laittaa: ”Jonesin väitteen asettaa outoon valoon se, että hakkerin julkaisemissa, Jonesin lähettämiksi väitetyissä sähköpostiviesteissä hän sanoo sekä itse poistaneensa viestejä että kehottaa kollegaansa poistamaan tiettyjä viestejä. Sähköpostien aitoutta ei ole kuitenkaan voitu näyttää toteen.” Jones toki on myöntänyt sähköpostit aidoiksi, kuten myös moni muu asianomainen, eikä kukaan ole kiistänyt yhdenkään viestin aitoutta, joten tuo Usarin laimennus näyttää vähän hassulta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.