CRU-vuoto — ei savuava ase vaan sienipilvi?

Eilen mainitsemani CRU-laitoksen tietomurto ja sitä seurannut tietovuoto on vahvistettu tosiksi. CRU:n johtaja Phil Jones, joka esiintyy useissa vuotaneissa sähköposteissa, myönsi eilen tietojen olevan autenttisia, joskin kiperien kohtien kohdalla vetoaa muistamattomuuteen. Myös meppi Eija-Riitta Korhola (kok.) kirjoittaa blogissaan, että hänen puolisonsa, HY:n ympäristömuutoksen professori Atte Korhola, pitää aineistoa autenttisena siihen tutustuttuaan.

Kuten Eija-Riitta Korholakin blogissaan epäilee, vuotaneet sähköpostiviestit tuovat ilmastotieteen tekoon vahvan politikoinnin maun. Phil Jonesin muistamattomuus on myös tuttu taktiikka politiikasta, joskin voihan olla, ettei hän tosiaankaan muista kymmenen vuoden takaisen sähköpostiviestin kontekstia. Joka tapauksessa, ilmastoskeptikoilla, jotka vuosikausia ovat varoitelleet ilmastotieteen politisoitumisesta, on nyt kenttäpäivä (field day), jollaista nimenomaan ei eräässä vuodetussa sähköpostiviestissä haluttu skeptikoille suoda päästämällä liian helppoja tieteellisiä kohteita julkisuuteen.

Ehkä mielenkiintoisimpia yksityiskohtia vuodetussa aineistossa tulee lähiaikoina tarjoamaan salainen lähdekoodi, jolla CRU on tuottanut globaalin historiallisen lämpötilasarjansa ja jota CRU ja Phil Jones eivät ole halunneet kaikkien tieteen julkisuusperiaatteiden vastaisesti antaa muiden nähtäville edes yksityisesti, saati sitten julkisesti. Kanadalainen tilastotieteilijä Steve McIntyre, joka tunnetaan Michael Mannin et alia niin kutsuttujen lätkämailakäyrien kumoamisesta, on epäilemättä parhaillaan kuumeisesti kyseisen koodin kimpussa. Luonnollisesti sellaisen aineiston läpikäynti vie aikaa, joten odottakaamme kärsivällisesti.

Toinen mielenkiintoinen löytö on mm. Piraattiliiton uutisoima The Rules of the Game -dokumentti:

Tässä vaiheessa aineistosta on ehtinyt nousta jo esille mielenkiintoinen ilmastomuutoksen propagandaan erikoistuneen brittiläisen Futerra-nimisen viestintäyrityksen laatima The Rules of the Game -opas, joka sisältää seikkaperäiset ohjeet massojen manipuloimiseksi ilmastonmuutosopin kannalle. Propagandisteille annetaan mm. ohjeita olla luottamatta liiaksi ihmisten huoleen omian lastensa tulevaisuudesta tai ylipäänsä näiden hengissäsäilymisvaistoon. Pelkoa kehotetaan lietsomaan vain silloin kun tarjolla on sopivia toiminnan kohteita, koska muutoin pelko voi johtaa apatiaan. Ilmastonmuutosteorian kriitikoita oppaassa kehotetaan kohtelemaan kuin ilmaa, ja kysymään julkisesti vain miten tilanteessa on toimittava, ei sitä, miksi tilanteessa on toimittava.

Futerra myös valistaa propagandisteja huomauttamalla, että ’rationaalista ihmistä’ ei ole olemassakaan, ja että itsekkyys ohjaa viime kädessä ihmisten päätöksentekoa. Näiden alustavien ohjeiden jälkeen, joiden tarkoitus on sopivasti järkyttämällä ”eliminoida myytit” opetuksen vastaanottajilta, opas jatkaa antamalla ohjeet ”uuden ajattelutavan” istuttamiseksi ihmisiin. Osa uutta ajattelutapaa on se, että ajatus ilmastomuutoksesta on koko ajan ihmisten ”mielen etualalla”. Propagandan vaikutusta tulee lisäksi pyrkiä vahvistamaan sekä ”sentraalisella että periferisellä prosessoinnilla”. Ja niin edelleen. Kyseessä on selvästikin varsin ammattitaitoisesti ja huolellisesti laadittu massojen manipuloimisen opas.

Jännittävää, eikö totta? Politiikkaa ja markkinointia, siinä ilmastonmuutoskeskustelun ydin. Politiikasta puheenollen, laitoin eilen postiin ilmastoasiaa koskevan kirjeen Ilmastofoorumi ry:n nimissä, jonka aion julkistaa maanantaina, kunhan vastaanottaja sen itsekin saa. Kirje ei ota huomioon tätä CRU-pommia, koska se kirjoitettiin aiemmin, mutta toisaalta, se sopii yllättävän hyvin tähänkin kontekstiin.

Joitakin kiinnostavia katkelmia vuodetuista sähköposteista on leikkaillut ainakin Markus Jansson blogissaan, useiden asiaa käsittelevien hyvien linkkien kera. Edellä linkkaamani Piraattiliiton juttu on myös lukemisen arvoinen. Vuodetut sähköpostit löytyvät kokonaisuudessaan hakutoiminnolla varustettuna An Elegant Chaos -sivustolta.

Asiaa on käsitelty nyt myös valtamedioissa, joskin ymmärrettävästi hyvin varovaisin sanankääntein. Useimmat tiedotusvälineet, kuten US, HS ja YLE, ovat kopioineet juttunsa lähes suoraan BBC:n artikkelista, jossa mm. siteerataan tietoturva-asiantuntijaa auktoriteettina epäilemässä, että vuoto on vain osa Kööpenhaminan ilmastokokousta edeltävää informaatiosodankäyntiä. HS tosin siteeraa myös brittiläistä Guardiania.

Yhteistä kaikelle valtamedian käsittelylle on se, että viestien autenttisuutta epäillään, vaikka CRU:n johtaja on autenttisuuden myöntänyt, ja viestien sisältöä ei käsitellä muuten lainkaan, paitsi viitataan vähätellen netinkäyttäjien yrityksiin etsiä viesteistä viittauksia tieteen manipuloinnista. HS jopa väittää Guardiania siteeraten, että vuotaneet viestit eivät paljasta mitään uutta eivätkä vaikuta ilmastotieteen tilaan. Aika vahva argumentti tässä vaiheessa, kun koko aineiston analysointi on täysin alkutekijöissään! Tutkivaa journalismia odotellessa…

Muuten, tässä yhteydessä haluan suositella kaikille vallitsevan ilmastototuuden epäilijöille liittymistä jäseneksi Ilmastofoorumi ry:een, joka on Suomen ainoa järjestäytynyt ilmastokeskustelun politisoitumisesta huolestunut taho. Vain riittävän suurella joukolla voimme uskottavasti vaatia huoliemme ottamista vakavasti! Jos käytät Facebookia, liity myös siellä olevaan Ilmastofoorumi ry -ryhmään.

Leave a Reply

Your email address will not be published.