Mielipidekirjoitus: Kapitalismin tilalle talouspasifismi

Kapitalismin tilalle talouspasifismi

Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa (16.11.) referoitiin BBC:n kyselytutkimusta, jonka mukaan kapitalismista ei maailmalla pidetä, mutta ei pidetä sosialismistakaan, vaan nykyjärjestelmään kaivataan lisää uudistuksia ja sääntelyä tai se pitäisi korvata jopa kokonaan uudella järjestelmällä.

Kannatan täysin nykyisen talousjärjestelmän korvaamista uudella ja ehdotankin tilalle talouspasifismia. Lyhyesti talouspasifismissa on kyse samasta kuin tunnetummassa tavallisessa pasifismissakin eli väkivallan vastustamisesta. Talouspasifismi menee tosin tavallista pasifismia pidemmälle ja fyysisen väkivallan lisäksi se vastustaa myös kaikkia muita väkivallan muotoja, kuten taloudellista ja poliittista pakottamista, joskin itsepuolustuksen väkivaltaa vastaan talouspasifismi hyväksyy.

Esimerkkeinä mainittakoon, että talouspasifismi ei olisi hyväksynyt yhdysvaltalaista lakia, joka pakotti pankit antamaan asuntolainoja myös luottokelvottomille kansalaisille. Talouspasifismi ei myöskään olisi hyväksynyt amerikkalaista sääntelyä, joka pakotti pankit hajauttamaan kelvottomien asuntolainojen riskit mielikuvituksellisiin arvopapereihin. Niin ikään hyväksymättä olisi jäänyt keinotekoisen alhaisten, sairaaseen luotonottoon yllyttäneiden korkojen pakottaminen markkinoille.

On huomattava, että vaikka nykyinen globaali lama on monien muidenkin syiden summa, niin jos yksi tai useampi noista kolmesta asiasta olisi jäänyt toteutumatta, laman käynnistänyttä subprime-kriisiä ei olisi edes syntynyt. Talouspasifismi olisi jo periaatteellisista syistä torjunut kaikki kolme mainittua asiaa.

Talouspasifismi olisi mullistava uudistus. Sen ehdottoman kielteinen suhtautuminen väkivaltaan kaikissa muodoissaan olisi lähtökohta rauhanomaiselle yhteiskunnalle, jossa vauraus leviää yrittäjyyden ja työnteon kautta, ja jossa ristiriidat ratkaistaan neuvottelemalla eikä väkivalloin tai pakkovallalla.

Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Keski-Suomen Liberaalit ry
Jyväskylä

(Tämä kirjoitus on lähetetty Keskisuomalaisen yleisönosastolle 16.11.2009. Lue myös aiempi kyseistä BBC:n tutkimusta käsitellyt kirjoitukseni täältä. Päivitys: Ksml julkaisi kirjoitukseni tänään 17.11.2009.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.