Talouskriisi ei johdu markkinaliberalismista

Tämä kirjoitus oli alunperin kommentti Jussi Saramon (vas.) kirjoitukseen Miksi me maksamme pankkiirien voitot? Kopioin sen tänne, koska sen voi aivan hyvin lukea irrallaankin alkuperäisestä yhteydestä ja sanoma on tärkeä muillekin kuin Jussille.

Jussi hei, millä ilveellä voit luonnehtia nykyjärjestelmää markkinaliberaaliksi, kun maailman jokainen markkinaliberaali vastustaa nykyjärjestelmää ja pitää sitä sääntelytaloutena? Markkinaliberaalit eivät myöskään kannata pankkien pelastamista veronmaksajien rahoilla, vaan päinvastoin kannattavat epäonnistuneiden yritysten (ml. pankkien) vapaata kaatumista, jolloin terveellä tavalla toimineet yritykset voivat vallata kaatuneilta jääneet markkinat ja kaatuneiden yritysten käyttämät resurssit vapautuvat parempaan käyttöön.

On todella sairasta, että vasemmisto (ja hyvin pitkälle muukin poliittinen kenttä) yrittää kääntää talouskriisin markkinaliberalismin (tai nk. uusliberalismin, joka ei edes ole mikään oikea ajatusrakennelma vaan pelkkä olkiukko) syyksi, kun maailman talousjärjestelmällä ei ole juuri mitään tekemistä markkinaliberalismin kanssa anglosaksisten poliitikkojen retoriikkaa lukuunottamatta. Ovatko esimerkiksi amerikkalaiset poliitikot todella niin taitavia höynäyttäjiä, että kun he väittävät sääntelytaloutta kapitalismiksi, niin suomalainen vasemmistolainenkin uskoo?

Minä voisin luetella loputtomiin syitä, miksi maailman talousjärjestelmä ei ole markkinaliberaali (tai liberaali ylipäätään), kuten maataloustuet, yritystuet, pankkituet, tullit, vapaakauppasopimukset (!), verot ja mitkä tahansa muut ihmisten, palveluiden, hyödykkeiden ja pääoman vapaan toiminnan ja vapaan liikkuvuuden esteet.

Montako perustetta sinä voit antaa sille, että nykyjärjestelmä olisi markkinaliberaali? Vastaukseksi ei kelpaa, että se on markkinaliberaali, koska se on markkinaliberaali, tai että se on markkinaliberaali, koska se ei ole täysin kommunistinen.

Mitä tulee otsikon kysymykseesi, niin todellakin, miksi ihmeessä me maksamme pankkiirien voitot? Se on sairasta, ja kuten itsekin sanoit, se on sosialismia, ei markkinaliberalismia.

Syyllisiä tilanteeseen eivät tosin ole vain kaikkien maiden kokoomuslaiset, vaan käytännössä kaikki poliitikot, poliittisesta suuntauksesta riippumatta. Kaikissa maissa valtio rientää veronmaksajien varoilla pankkien avuksi kerta toisensa perään, kulloistenkin valtapuolueiden väristä välittämättä. Pankit osaavat jo odottaa sitä ja joka kerta ottavat entistä suurempia riskejä suurten voittojen toivossa. Kierre ei katkea, ennen kuin aletaan toimia oikeasti markkinaliberaalisti ja sanotaan EI bailout-rahoja aneleville pankkiireille.

Leave a Reply

Your email address will not be published.