Puoluekokous, avoimuus, politiikkaseteli

Viime lauantaina pidettiin Liberaalien puoluekokous Helsingissä. Mukavaa ja innostunutta keskustelua käytiin, erityisesti kannattajakorttien keräämisen aloittamisesta. Puolueen vanhalla kaartilla, joista monesta ei tosin enää taida olla kerääjiksi iän puolesta, keräyskokemusta löytyy. Edellisellä kerralla on kuulemma tehty huikeita, jopa lähes tuhannen kortin henkilökohtaisia suorituksia! Siinäpä tavoitetta…

Kannattajakorttikampanja aloitetaan pian, eräänlainen kick-off -tapahtuma on suunnitteilla kahden viikon sisällä. Infoan siitä lisää tuonnempana.

Liberaalit julkaisi tänään puoluekokouksen julkilausuman, jota voinen mainostaa täälläkin, olinhan sen kirjoittamisessa mukana isohkolla kynällä: Poliittinen järjestelmä on avattava täysin. Puoluekokouksen mielestä julkisen toiminnan eli politiikan ja hallinnon avoimuuden ja läpinäkyvyyden lisääminen, varsinkin ajankohtaisten tapahtumien valossa, oli kannanoton arvoinen asia. Tuo on myös lähetetty tärkeimpiin medioihin, saapa nähdä kuinka se noteerataan. Lukekaa te, arvoisat lukijani, se kuitenkin. :)

Julkilausuma ottaa myös myönteisesti kantaa politiikkasetelin puolesta. Jos ajatus ei ole tuttu, suosittelen Juhani Kahelinin blogia aiheesta. Idean alkuperäinen äiti on Veera Luhtala. Politiikkaseteli antaisi puoluetuen jakamisen kansalaisten käsiin vuosittain. Se olisi merkittävä parannus puoluetuen nykytilaan, josta nimimerkki jussilaari kirjoitti osuvasti Kahelinin blogin kommentissa:

Puolueet ovat kaapanneet vallan kansalta, eivätkä siitä luovu vapaaehtoisesti.

Koko kaappauksen mahdollisti aikanaan puoluetuki, joka irrotti puolue-eliitin jäsenistön kontrollista. Puolueen jäsenten maksamilla jäsenmaksuilla ei enää ollut taloudellista merkitystä. Puoluekoneisto kääntyi päälaelleen. Aiemmin koneistö toteutti jäsenistön tahtoa, mutta nykyään se markkinoi johdon tahtoa äänestäjille.

Puoluetuki tulisi lakkauttaa kokonaan, mikä olisi suuri kehitysaskel koko poliittiselle järjestelmälle. Mutta jos sille ei löydy riittävää kannatusta, niin tuo politiikkaseteli on sen jälkeen paras kuulemani korjausehdotus.

Leave a Reply

Your email address will not be published.