Hajoitetaanko vai eikö hajoiteta?

Yle uutisoi tänään oikein urakalla, että uusiin vaaleihin ei ole aihetta vaalirahajupakan vuoksi (Vanhanen: Ei tarvetta eduskunnan hajottamiseen, Keskustan puoluehallitus: Ei uusia vaaleja ja Valtio-opin asiantuntija ei usko uusintavaaleihin), joskaan uusien vaalien mahdollista tarvetta tulevaisuudessa ei tyrmätä täysin (Sasi ei tyrmää uusia vaaleja). Otetaan katkelma tuosta asiantuntijauutisesta:

Ennenaikaiset vaalit on yleensä järjestetty, kun valtiollinen prosessi on pahasti häiriintynyt, tai hallitus hajonnut, eikä uutta ole saatu aikaan.

- Tässä tilanteessa kysymys olisi siis siitä, että hallitus ja eduskunta ovat täydellisesti menettäneet kansalaisten luottamuksen. Tässä pitäisi olla kysymys luottamuskriisitä, joka johtaisi uusiin eduskuntavaaleihin. Mutta eihän nyt vielä ainakaan ole avointa konfliktia syntynyt valtiollisessa järjestelmässä, sanoi valtio-opin emeritusprofessori Jaakko Nousiainen Aamu-tv:n haastattelussa.

Mutta mistä nämä asiantuntijat ja (valtaosin keskustalaiset) poliitikot tietävät, että kansan luottamus eduskuntaan ei ole mennyt? Nyt voisi olla aika jonkin riippumattoman tutkimusyrityksen tehdä mielipideselvitys asiasta. Tuhannen kansalaisen satunnaisella otoksella tiedettäisiin aika varmasti, luottaako enemmistö väestöstä enää eduskuntaan vai ei. Suomen Gallup, Taloustutkimus, any one?!

Leave a Reply

Your email address will not be published.