Mitä seuraa monopolista

Pitäisi varmaan odottaa, että jatkaako Jani Korhonen ansiokasta Monopolit nurin -sarjaansa (osat I, II, III, IV ja V), mutta en itse malta olla kirjoittamatta päivän Digita-uutisesta. STT nimittäin raportoi Digitan suurista voitoista (IL). Digitan voitto oli viime vuonna 40% liikevaihdosta, mikä on lievästi sanottuna melko paljon, joskin osuus oli pienempi kuin edellisenä vuonna.

Tietenkään siinä ei ole sinänsä mitään vikaa, että yksityinen yritys tahkoaa suuria voittoja. Vikaa sen sijaan on siinä, että suuri osa noista jättivoitoista perustuu monopoliasemaan, sillä täysin yksityisesti omistetulla Digitalla ”on ainoana toimijana Suomessa valtioneuvoston myöntämä valtakunnallinen toimilupa verkkopalvelun tarjoamiseen digitaalisissa maanpäällisissä televisioverkoissa.” Kaikkien digitaalisten televisiolähetysten lisäksi se ”vastaa useiden kaupallisten radioiden … lähetystoiminnasta maanpäällisessä verkossa.” (Lähde)

Libertaarina en pysty hyväksymään edes valtionyhtiöiden monopoleja (RAY, Veikkaus, Alko, jne.), mutta erityisen sairaalta tuntuu valtion yksityiselle yritykselle myöntämä monopoliasema. En jaksa uskoa, että mikään muu kansainvälinen yritys ei toimilupaa hakisi, jos sellaisia olisi todellisuudessa saatavilla. Noin suuret voitot olisivat nimittäin merkittävä signaali muille yrityksille, että kilpailemaan kannattaisi tulla.

No, tietysti tv- ja radiotoimintaan liittyy tässä maassa todella paljon muutakin sääntelyä, josta likimain kaikesta pitäisi päästä eroon. Esimerkiksi televisiokanavien ja radioasemien (erityisesti valtakunnallisten) määrän rajoittamisessa ei ole yhtään mitään järkeä.

Ai niin, puolet Digitan liikevaihdosta tulee Yleltä. Se tarkoittaa sitä, että merkittävä osa tuosta Digitan monopolivoitosta tulee nykyisistä tv-lupamaksuista ja tulevaisuudessa Yle-verosta. Toisin sanoen tv-lupamaksuja ja Yle-veroa kannattavat sosialistit ja etatistit tukevat suoraan riistokapitalismia. Repikää siitä sitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.