Lopetetaan se orjuus jo!

Alla vastaukseni Toni Piipposelle, jonka vastine mielipidekirjoitukseeni julkaistiin eilen HS:n yleisönosastolla. Jussi Lehtola ehti vastata Piipposelle jo tämän päivän lehdessä.

Toni Piipponen (HS 23.6.) kritisoi ehdotustani (HS 18.6.) maanpuolustuksen muuttamisesta vapaaehtoisuuteen perustuvaksi. Piipposen vasta-argumentit eivät tuoneet keskusteluun mitään uutta, joten en tässä yhteydessä käsittele niitä yksitellen, joskin valtaosan niistä ehdin kumota blogissani jo ennen Piipposen vastinetta.

Kaiken kaikkiaan Piipposen argumentoinnista paistaa läpi se ajattelu, että kansa olisi olemassa valtiota varten eikä päinvastoin ja samoin maanpuolustus olisi olemassa valtion itsensä puolustamiseksi eikä alueella asuvien ihmisten itsepuolustukseksi.

Siinä Piipponen on oikeassa, että on olemassa muitakin kuin taloudellisia arvoja. Mutta mikä arvo onkaan valtiolla, joka V.A. Koskenniemen sanoin muka ”karkoitti orjuuden,” mutta ylläpitää itse orjuuteen perustuvaa järjestelmää?

Ihmisten henkilökohtaisen vapauden on oltava se tärkein arvo yli muiden. Maanpuolustus on yksi olennainen osa sen vapauden turvaamisessa, mutta se on ehdottomasti voitava turvata ilman sen loukkaamista itse esimerkiksi asevelvollisuudella.

Kuten Benjamin Franklin aikoinaan totesi, mikään yhteiskunta, joka luopuu pienestä osasta vapautta saadakseen vähän turvallisuutta, ei ansaitse kumpaakaan ja tulee menettämään molemmat.

Pasi J. Matilainen
Puheenjohtaja, Keski-Suomen Liberaalit
Reservin ylikersantti
Jyväskylä

Leave a Reply

Your email address will not be published.