EU on vasemmiston viimeinen oljenkorsi

Eilisen EU-kirjoitukseni julkaisemisen jälkeen mieleeni juolahti ajatus, että EU on vasemmiston (johon luen kaikki valtapuolueet) viimeinen oljenkorsi yritä hallita eurooppalaisten elämää. Kansalaisten vapauksia rajoittavat asiat on nimittäin helpompi viedä läpi massiivisessa EU:ssa, johon yksittäisen eurokansalaisen vaikutusvalta on vielä pienempi kuin oman maansa lainsäädäntöön. Ja juuri näin rakas pääministerimme toteaakin:

Vanhanen uskoo, että yhdessä EU-maat kykenisivät tekemään rohkeampia ratkaisuja kuin siinä tapauksessa, että yksittäiset maat tekevät yksin päätöksiä.

Päivän uutinen koskee siis sitä, että Matti Vanhanen kannattaa EU-maiden verotuksen yhtenäistämistä ja paheksuu EU-maiden välistä verokilpailua. Nykyisinhän verotus ei kuulu EU:n toimivaltaan (ALV-mallia lukuunottamatta, mutta siinäkin veroaste on kansallinen) ja hyvä niin, sillä sen yhtenäistäminen todellakin veisi mailta viimeisenkin mahdollisuuden verokilpailuun ja etäännyttäisi päätöksentekoa erityisen paljon.

Jos valtiot voivat kilpailla keskenään suosituimman hallintomallin osalta, vapaasta liikkuvuudesta muodostuu poliitikkojen vallalle riski. Ihmisethän voivat alkaa äänestämään jaloillaan päättäjien mielivaltaa vastaan! Tästä syystä EU:ssa pyritään jatkossakin yhtenäistämään käytäntöjä ja lopulta hävittämään kansallisvaltiot nimiä ja ”rajoja” vaille lähes kokonaan. Kansalaisten vaikutusvalta vähenee ja poliitikkojen peli saa jatkua.

Leave a Reply

Your email address will not be published.