Jyrkkä EI terveydenhuollon ammattilaisten tietojen julkistamiselle!

(Julkaistu alunperin vaaliblogissa 29.8.08.)

Hallitus aikoo ilmeisen vaivihkaa julkistaa terveydenhuollon ammattihenkilöiden tiedot Internetissä. Kyseessä on törkeä yksityisyydensuojan loukkaus! Hallitus on kuitenkin hyväksynyt lakimuutosesityksen 21.8. ja eduskunta käsittelee sen lähes ensi töikseen palattuaan kesälomalta syyskuun toisella viikolla.

Asiasta ei ole kovin kauheasti julkisesti keskusteltu. Ainoa löytämäni uutinen on useiden välineiden julkaisema STT:n juttu, esimerkiksi Ksml:n sivuilla. Kyseessä on kuitenkin Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteen mukaan 335 000 suomalaisen nimet, rekisteröintinumerot, syntymäajat, ammattipätevyys sekä tiedot mahdollisista erikoisoikeuksista ja pätevyyden rajoituksista.

Viranomaisten jo nykyisin ylläpitämään, mutta toistaiseksi ei julkiseen, rekisteriin sisältyy “tiedot kaikista terveydenhuollon ammatillisen koulutuksen saaneista henkilöistä.” Ilmeisesti tämä tarkoittaa myös muille aloille siirtyneiden tietojen julkistamista. Nykyisen lain (Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä 28.6.1994/559) mukaan nimittäin “tiedot poistetaan rekisteristä kymmenen vuoden kuluttua siitä, kun terveydenhuollon oikeusturvakeskus on saanut tiedon rekisteröidyn kuolemasta.”

Nykyisin viranomaiset käyttävät rekisterin tietoja sen varmistamiseen, että alalla olevat ammatinharjoittajat omaavat riittävän pätevyyden työhönsä. Vaikka vieroksunkin kaikenlaista ihmisten rekisteröimistä valtion toimesta, tuo lienee jotenkin hyväksyttävissä. Rekisterin tietojen julkaisemisesta sen sijaan ei voi kovin merkittävää hyötyä olla, mutta kuten sanottua, se loukkaa asianomaisten yksityisyydensuojaa ja lisäksi altistaa heidät riskeille: MTV3: Hoitajat häirinnän uhreina (3.4.2005).

Eduskunnan syysistuntokausi alkaa pian, tiistaina 9.9.08. Toivottavasti tästä aiheesta saadaan siihen mennessä aikaiseksi riittävän voimakas julkinen keskustelu, jotta eduskunta ei toimi hallituksen kumileimasimena ja kaikessa hiljaisuudessa hyväksy lakimuutosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.