Sosiaalinen Vaalikone

Ensimmäinen Facebook-sovellukseni alkaa olla siinä jamassa, että sitä kehtaa jo esitellä: Sosiaalinen Vaalikone (vaatii kirjautumisen Facebookiin).

Perinteisistä vaalikoneista poiketen Sosiaalisen Vaalikoneen käyttäjät, joihin myös ehdokkaat lukeutuvat, tekevät itse kysymykset. Kysymys voi näkyä vain tietyssä kunnassa tai kaikille käyttäjille. Ehdokkaiden lisäksi osumia voi hakea myös kavereista sekä muista käyttäjistä, sikäli kun käyttäjien yksityisyysasetukset sen sallivat.

PS. Sosiaalisessa Vaalikoneessa voi myös vaalimainostaa edullisesti. 😉

2 thoughts on “Sosiaalinen Vaalikone”

  1. Mistä tiedämme, mitä kaikkea (sinänsä kivalta vaikuttava) sovellus tekee selkämme takana?

    Pahantahtoinen kehittäjähän voisi vaikka tallettaa kaikkien käyttäjien henkilötiedot yhdistettynä sellaisiinkin arkaluontoisiin mielipiteisiin, joita ei henkilötietolain mukaan saa edes käsitellä. Tai ainakin muodostaa näistä rekisterin, jota voisi käyttää omiin tarkoituksiinsa. (Ei-arkaluonteisia henkilötietojahan saa kerätä rekisteröitävän suostumuksella, ja niitä voi käyttää keräämisen yhteydessä ilmoitettuun tarkoitukseen, ei muuhun.) Ohjelmahan väistämättä tallettanee käyttäjien vastaukset, jotta käyttäjä voisi palata niihin myöhemmin? Onko rekisteriseloste saatavilla?

    Lisäksi vaalikoneella, jolla tunnetusti on aika paljon valtaa ihmisten äänestyspäätöksiin, voi ohjailla käyttäytymistä haluamaansa suuntaan, kun vähän virittelee algoritmia, joka hakee “lähimpänä” olevat ehdokkaat. Jos kehittäjä sattuisi itsekin olemaan ehdolla tai muuten vain olisi poliittisesti aktiivinen, kiusaus voisi olla suuri.

    Siispä kysymys: jotta turhat epäilykset voisi osoittaa oitis vääriksi, onko ohjelman lähdekoodi saatavilla ja ihmisten tarkasteltavissa? Jos on, missä? Jos ei, miksei?

    (Korostan, etten vihjaa tai epäile mitään tässä tapauksessa, mutta periaatteellisesti nämä ovat tärkeitä asioita.)

  2. Koska keskustelu tästä aiheesta on jo käynnissä tässä Facebookin ketjussa, ei samaa juttua liene aiheellista käydä läpi myös täällä. Todettakoon kuitenkin, että mainittuja asioita on huomioitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.