6 thoughts on “Ilmastonmuutoskysely”

 1. Suhteellisen johdattelevia kysymyksiä 😉

  Mutta veikkaisinkin, että tämän kyselyn tarkoituksena ei ole niinkään kartoittaa ihmisten mielipiteitä kuin pistää heidät miettimään. Osuinko oikeaan?

 2. Moi Jarkko! Kyllä ne mahdollisimman objektiivisiksi on yritetty formuloida, mutta ei tässä tietenkään mitään kyselytutkimusten ammattilaisia olla. Mutta onpahan sitä pahempiakin nähty… Kyllä se mielipidekartoitus on tarkoitus, mutta ei siitä haittaakaan ole, jos tuo pistää myös miettimään. 🙂

 3. Niin, jos verrataan vielä muihin ilmastonmuutoskyselyihin, niin johdattelevampia kysymyksiä löytyy niistäkin: ESS:n taannoinen kysely. (Kysely on jo päättynyt, vaikka kysymykset ovatkin edelleen nähtävillä.)

 4. Jep, taidat olla oikeassa sen suhteen, että johdattelevia on nuo muutkin kyselyt.

  Ei siis muuten, mutta yleisesti ottaen nuo taustakuvaukset on aika herkkiä siinä mielessä, että niistä paistaa kysymyksenasettelijan asenteet vahvasti läpi. Ainakin omasta mielestäni se, että sanotaan että joku on jotain mieltä ja sen jälkeen kysytään, “mitä mieltä olet?” on melko vahvasti johdattelun rajamailla 🙂

  Jos kysyttäisiin vain suoraan mitä mieltä vastaaja on jostain asiasta, vastaukset olisivat luultavasti voimakkaampia kuin nyt kun ensin esitellään ajatus, joka horjuttaa vastaajan mielipidettä ja saa hänet siten vastaamaan varovaisemmin…

 5. Jarkko, ymmärrän kyllä pointtisi. Mutta jos tarkastellaan vaikka sitä kysymystä IPCC:n luotettavuudesta, niin pelkästään se kysymyslause yksinään olisi kovin kummallinen. Kyse on kuitenkin YK:n asettamasta hallitusten välisestä asiantuntijoista koostuvasta ilmastonmuutospaneelista. Miksi sen luottamus edes olisi kyseenalainen? Taustatietoa tarvitaan siis kysymyksen oikeuttamiseen.

  Koska tässä on kuitenkin kyse ilmastopolitiikasta eikä ilmastotieteestä sinänsä, niin asetelmaa voinee verrata vaikkapa siihen, kun eduskunta äänestää toisinaan hallituksen luottamuksesta. Ei silloin kysytä ilman taustatietoja, että onko hallituksessa kunkin kansanedustajan luottamus, vaan kyse on aina jostain asiasta, jonka vuoksi luottamus voi teoriassa olla mennyt.

  Mutta mutta, annetaan tulosten puhua aikanaan puolestaan. Vastaajia on tällä hetkellä kuusi ja puoli sataa, ja “kontrolliryhmänkin” vastausprosentti on jo oman tavoitteeni saavuttanut. Alustavat tulokset näyttävät mielenkiintoisilta, enkä oikein malta odottaa ensi kuuhun, kun pääsen todenteolla kirjoittamaan raporttia tuloksista. 🙂

 6. Jepjep. Vastauksia olette ainakin saaneet kyllä kiitettävän määrän kasaan. Täytyy tulla heti tarkistamaan, kun julkistamisen aika tulee.

Leave a Reply

Your email address will not be published.