Ministeriöiden välinen älyvapauskilpailu

Tässä maassa on nähtävästi käynnissä jonkinlainen pitkän aikavälin kisa ministeriöiden välillä siitä, missä keksitään älyttömimmät lakiesitykset. Ja juuri kun luultiin, että suunta voi olla vain ylöspäin Karpelan kulttuuriministeriyden jälkeen. Tällä hetkellä tulessa ovat Sosiaali- ja terveysministeriö sekä peruspalveluministeri Paula Risikko (kok.).

Hesarin mukaan Sosiaali- ja terveysministeriössä (tai oikeammin Joensuun yliopistossa) suunnitellaan nettipokeriin puuttumista siten, että lailla taattaisiin pelaajille mahdollisuus saada nettipeleissä kärsimänsä tappiot takaisin joko peliyhtiöiltä tai vastapelaajilta. Käytännössä siis halutaan saada nettipokeriyhtiöt estämään suomalaisten pelaaminen. Mutta tarkoittaako tämä myös Veikkauksen nettipalvelun loppua, koska sanamuoto on “lainmuutosta, jonka voimalla netissä rahapelissä hävinnyt voisi periä rahansa takaisin?” Muutenkin koko artikkeli osoittaa asiaa pohtineiden asiantuntijoiden täydellistä ymmärtämättömyyttä, kun nettipokeria yritetään rinnastaa pyramidihuijauksiin!

Tämä on itse asiassa jo sellainen holhousyhteiskunnan huipentuma, että minulta loppuvat sanat kesken. Onneksi Alivuokralainen ehti jo kirjoittamaan asiasta varsin asiallisesti eli juuri sillä äänensävyllä, jolla tällaisesta pitääkin puhua.

Sosiaali- ja terveysministeriössä pitää majaansa myös peruspalveluministeri, jollaisena toimii Kokoomuksen Paula Risikko. Hän onkin viime aikoina pyrkinyt ja päässyt otsikoihin oikein huolella, sillä mistä muusta voi olla kyse, kun ministeri sanoo, että jos oluen hinta ei nouse, niin sitä nostetaan (korottamalla alkoholiveroa lisää). Ministerin mielestä on väärin, että yksittäinen olutpullo maksaa nyt vähemmän kuin monipakkauksessa oleva pullo. Ennen tuoreinta lainsäädännön kehittämishanketta väärin oli kuitenkin se, että monipakkauksessa pullo maksoi vähemmän kuin yksittäinen pullo…

Kun Risikkoa kuuntelee vielä lisää, kuten hänen puhettaan siitä, että julkisen sektorin täytyy säilyä jatkossakin hyvinvointipalvelujen ykköstuottajana, niin mieleen tulee väistämättä, että olikos tämä nyt porvaripuolueen ministeri vai jonkin toisen. Vai onko kyse siitä, että suomalaisessa politiikassa tehtävä määrää mielipiteet eikä tehtävässä oleva ihminen? Tähänhän viittaisi muunmuassa entisen ulkoministerin Erkki Tuomiojan lausunto Skepsis-lehdessä:

– Kun meillä oli Muhammed-pilapiirroksista aiheutuneita kriisitilanteita, pyrin rauhoittamaan niitä; kehottamaan maltillisuuteen ja ymmärrykseen. Täytyy myöntää, että näin tehdessäni minulla oli myös jossain määrin huono omatunto. Miksi meidän pitäisi hyväksyä minkään näköistä sanavapauden tai edes huonon maun rajoittamista sen vuoksi, että se loukkaa joidenkin uskonnollisia tunteita?

Tuomioja totesi, että rauhoittelu ja anteeksipyytely voi olla viisautta politiikassa, reaalipolitiikkaa, mutta koko ajan on pidettävä yksiselitteisesti kiinni periaatteesta, että mikään uskonto, uskonnollinen tuntemus tai uskomus ei voi saada erityissuojaa sananvapauden, avoimen keskustelun ja avoimen yhteiskunnan toimintaperiaatteita vastaan.

Tuomioja siis suoraan myöntää toimineensa vastoin omaa näkemystään ulkoministerin tehtävässään. Minkähän takia Erkki Tuomioja on monta kertaa äänestetty eduskuntaan, siksikö että hän toisi esille oman näkemyksensä vai siksikö että hän toimisi vastuutehtävässä geneerisesti omista näkemyksistään välittämättä? Olisin valmis veikkaamaan, että Erkki Tuomiojaa on äänestetty koska hän on Erkki Tuomioja, eikä kuka tahansa kadunmies. Siksi hän näyttääkin pettäneen paitsi äänestäjänsä, myös itsensä.

Summa summarum, älyvapausministeriön valtikka näyttää tällä hetkellä siirtyneen STM:lle. Saa nähdä milloin joku toinen ministeriö vetää pohjat.

Päivitys: Nettipokeriteollisuus vastaa STM:n haasteeseen ITviikon sivuilla, hyvää matskua, kannattaa lukea.

2 thoughts on “Ministeriöiden välinen älyvapauskilpailu”

  1. Voi apua! Mun väsynyt, aamuyön raivomaaninen kiroiluvuodatus päätyi tänne. Vähänkö nolottaa nyt. Mutta en kyllä poista yhtään kirosanaa!

    Mutta jos on noin julmetun typerä juttu niin kyllä siitä saa täysjärkisenä itseään pitävä ihminen vähän käpynsä käräyttääkin.

  2. Olen samaa mieltä, kyllä sitä kiroilla saa, varsinkin aiheesta. Kirjoituksesi toisessakin aiheessa alatyylin ilmaukset olivat ihan paikallaan. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.