Teattereiden tukemisesta

Helsingin Sanomat uutisoi, että “Yhä useampi suomalainen kannattaa teattereiden julkisen tuen lisäämistä” perustuen Suomen Teatterit ry:n Taloustutkimuksella teettämään kyselytutkimukseen. Kuten odottaa saattaa, HS ei linkitä lisätietoihin (jopa Web 1.0 on siis edelleen hieman hakusessa), mutta tutkimuksen teettänyt yhdistys on sentään julkaissut tutkimuksen (pdf) nettisivuillaan. Ja mitäs sieltä selviääkään…

teatterituki.PNG

Tutkimuksessa ei yllättäen — toisin kuin uutisoinnista voisi päätellä — olekaan esitetty kysymystä “kannatatko teattereiden julkisen tuen lisäämistä!” Sen sijaan väittämät ovatkin muotoa “Yhteiskunnan tulisi tukea teattereita nykyistä enemmän, jolloin lippujen hinnat voisivat laskea jonkun verran.” Jos elämä olisi amerikkalainen television lakisarja, tässä vaiheessa puolustusasianajaja ponnahtaisi kärppänä pystyyn ja huutaisi kurkku suorana vastalauseen, huomauttaen syyttäjän johdattelevan todistajaa.

Voisin kuvitella tuloksen olevan hieman erilainen, jos kysyttäisiin esimerkiksi kannatusta sille, että teatterissa käymättömät kansalaiset pakotetaan verojen kautta vasten tahtoaan tukemaan teatterissa käyvien harrastusta. Huomautettakoon, ettei minulla ole mitään kyseistä taidemuotoa vastaan. En vain pidä siitä, että automarketin kassalla työskentelevä kolmen lapsen yksinhuoltaja Maija Meikäläinen laitetaan maksamaan palveluista, joita hän itse ei välttämättä koskaan käytä.

Lisäys. Huomasinpas vasta jälkikäteen tuon kolmannen väittämän, “Yhteiskunnan ja teatterissa kävijöiden tulisi yhdessä rahoittaa yhtä paljon teatterien toimintaa, jolloin hinnat jonkin verran nousisivat,” joka ilmeisesti korvaa vaihtoehdon “yhteiskunnan tukea tulisi laskea” ja implikoi, että yhteiskunta jo tällä hetkellä kustantaa yli puolet teattereiden kustannuksista. Eipähän tarvitse sitäkään osuutta enää pohtia, vaikka selvisikin tavallaan välikäden kautta.

2 thoughts on “Teattereiden tukemisesta”

  1. Hieno esimerkki mielipidetiedustelujen käytöstä manipulointiin. Tilaaja päättää etukäteen, millaisen vastauksen haluaa. Tutkimuksen teettäjän tehtävänä on laatia sopivanlaiset kysymykset.

  2. Tuntuu, että lehdistön kanssa mennään vain koko ajan huonompaan suuntaa. Se että otsikko ei vastaa edes juttua saati sitten todellisuutta on ihan arkipäivää.

Leave a Reply

Your email address will not be published.