Muutoksen tuulet voimistuvat

Kirjoitin oheisen artikkelin viikko sitten ja lähetin sen maakuntalehteen viime maanantaina. Julkaisen sen kuitenkin tässä, koska lehdessä sitä ei ole näkynyt. Eipähän jää pelkästään virtuaaliseen pöytälaatikkoon lojumaan. Päivitys 9.1.2008: Keskisuomalainen näkyy julkaisseen kirjoitukseni eilen 8.1.2008. Kiva. 🙂

Muutoksen tuulet voimistuvat

Yhdysvalloissa on käynnistymässä rauhanomainen vallankumous, kun texasilainen kongressiedustaja Ron Paul on nousemassa marginaalista presidentinvaalien mustaksi hevoseksi. Erityisesti opiskelijoiden ja Internetin käyttäjien suosioon noussut 72-vuotias eläkkeellä oleva gynekologi saattaa hyvinkin tehdä tammikuussa alkavissa esivaaleissa ronaldreaganit ja nousta väheksytyn altavastaajan asemasta yllätysvoittajaksi.

Ron Paul on siitä erikoinen ehdokas, että tavallaan hän edustaa paluuta menneeseen, nimittäin vuoden 1776 politiikkaan. Tuolloin Yhdysvallat itsenäistyi ja siitä oli tuleva vapauden maa, joka kävisi kauppaa ja keskustelisi muiden maiden kanssa, mutta ei liittoutuisi eikä puuttuisi muiden maiden asioihin, eikä varsinkaan kävisi hyökkäyssotaa. Klassinen liberalismi ohjasikin Yhdysvallat nopeasti kaikin puolin maailman johtavaksi maaksi ja suunnannäyttäjäksi muille.

Asiat alkoivat kuitenkin muuttua 1900-luvulla. Ensimmäisen maailmansodan myötä Yhdysvallat alkoi pikku hiljaa puuttua muiden maiden asioihin ja lisätä valtion sääntelyä kotimaassa. Tämä kehitys on johtanut nykyiseen tuntemaamme ja monien halveksumaan maailmanpoliisiin, jolla on joukkoja lähes 130 maassa, Afganistanin ja Irakin lisäksi muun muassa Saksassa, Isossa-Britanniassa, Japanissa ja Etelä-Koreassa.

Urallaan yli neljä tuhatta lasta maailmaan auttanut Ron Paul haluaakin muuttaa kaiken tämän. Yhdysvaltain presidentiksi päästyään hän vetäisi joukot kotiin paitsi Irakista myös kaikkialta muualta maailmasta. Hän palaisi vapaan kaupankäynnin ja avoimen diplomatian tielle. Hän tekisi Yhdysvalloista jälleen loistavan esimerkin muulle maailmalle vihaa lietsovan imperialismin sijaan.

Ron Paulin vallankumous ei rajoittuisi vain ulkopolitiikkaan. Hän lakkauttaisi tuloveron, veroviraston, keskuspankin, turvallisuusministeriön, CIA:n ja monta muuta tarpeettomaksi katsomaansa liittovaltion instituutiota. Hän palauttaisi valtaa liittovaltiolta takaisin osavaltioille. Hän palauttaisi valtaa takaisin kansalaisille.

Eläkeläisedustaja on siis vaalien ainoa radikaali. Tietenkään hänen esittämänsä ratkaisut eivät sellaisinaan sovellu Suomeen tai Eurooppaan, yhteiskuntien ja kulttuurienkin erilaisuuksista johtuen, mutta erinomaiseksi avaukseksi keskustelulle ne käyvät täälläkin. Esimerkiksi täälläkin valtaa voisi hajauttaa enemmän valtiolta kunnille ja kansalaisille itselleen.

Paulin esiintymiset keräävät tuhatpäisiä yleisöjä, enemmän kuin yhdenkään muun ehdokkaan. Marraskuun viidentenä päivänä kannattajat keräsivät hänelle oma-aloitteisesti 4,3 miljoonaa dollaria, enemmän kuin kukaan ehdokas on tässä vaiheessa koskaan kerännyt yhdessä vuorokaudessa. Loka- ja marraskuussa kampanja keräsi yhteensä 10,3 miljoonaa, enemmän kuin kukaan republikaanien ehdokkaista koko kolmannella kvartaalilla.

Hänen mainoskylttejään ja -tarrojaan on ihmisten pihoilla, kaduilla ja autoissa enemmän kuin muiden ehdokkaiden mainoksia yhteensä. Nämä faktat kertovat Ron Paulin mahdollisuuksista paljon enemmän kuin hänen vajaan kymmenen prosentin kannatuslukunsa gallupeissa, jotka nekin ovat rajussa nousussa. Alkukesästä hän oli nimittäin vielä käytännössä tuntematon.

Kävi vaaleissa miten tahansa, Ron Paulin vallankumous on jo itse asiassa onnistunut. Se on nostanut ainakin Yhdysvalloissa liberalismin lähes marginaali-ilmiöstä jälleen varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Se on jo loistava esimerkki meille muille ja lupaa, että liberalismi voi vielä nousta myös Suomessakin. Vuoden päästä onkin näytön paikka vaaliuurnilla niin täällä kuin rapakon toisellakin puolella.

Pasi Matilainen
Puheenjohtaja, Keski-Suomen Liberaalit ry
Jyväskylä

4 thoughts on “Muutoksen tuulet voimistuvat”

 1. Pieni lisäys kohtaan; “Asiat alkoivat kuitenkin muuttua 1900-luvulla. Ensimmäisen maailmansodan myötä Yhdysvallat alkoi pikku hiljaa puuttua muiden maiden asioihin ja lisätä valtion sääntelyä kotimaassa.”

  Muiden maiden asioihin puuttuminen alkoi käytännössä 1890 luvulla Hawaiilla jossa oli ensin Amerikkalaisia sokerinviljelijöitä. Nämä punoivat juonen jolla saatiin USA:n armeija tuomaan sotalaivansa paikalle. Hawaiin kuningatar Liliuokolani syrjäytettiin vasten Hawaiin kansan tahtoa ja maa otettiin hallintaan. Sen jälkeen ovat vallankaappaukset demokraattisesti valittuja hallituksia vastaan olleet pysyvästi USA:n ulkopolitiikan ohjelmassa. Ainakin näissä maissa on huseerattu; Hawaii, Nicaragua, Kuuba, Panama, ennen ensimmäistä maailmansotaa.

  Suosittelen lukemaan Stephen Kinzerin; Overthrow

  Myöhempää historiaa todella hyvin dokumentoituna.
  killinghope.org

  Ja paljon muita.

 2. Ron Paul on aika samanlainen, mitä Bush oli ennen WTC iskuja. Siihen asti Bushkin oli vetämässä joukkoja pois maailmalta.

  “Ron Paul on siitä erikoinen ehdokas, että tavallaan hän edustaa paluuta menneeseen, nimittäin vuoden 1776 politiikkaan. Tuolloin Yhdysvallat itsenäistyi ja siitä oli tuleva vapauden maa, joka kävisi kauppaa ja keskustelisi muiden maiden kanssa, mutta ei liittoutuisi eikä puuttuisi muiden maiden asioihin, eikä varsinkaan kävisi hyökkäyssotaa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.