Perustuslakituomioistuinta odotellessa

Kirjoitin oheisen mielipidekirjoituksen ja lähetin sen Keskisuomalaisen yleisönosastolle. Päivitän tämän blogauksen yhteyteen myöhemmin tiedot mahdollisesta julkaisusta. Päivitys 12.11.: Keskisuomalaisessa ei ole näkynyt, mutta Hesarin keskustelupalstalle sentään meni läpi.

Suomeen perustuslakituomioistuin

On jo pitkään ollut tiedossa, että Suomesta puuttuu yksi merkittävä oikeusvaltion elementti, nimittäin perustuslakituomioistuin. Jo peruskoulussakin opetettavaan valtiovallan kolmijakoon kuuluu lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan selkeä erottaminen toisistaan. Tämä ei kuitenkaan Suomessa toteudu perustuslain kohdalla, sillä sen säätää ja sitä tulkitsee käytännössä sama elin, eduskunta ja sen perustuslakivaliokunta. Nk. Tehy-lain kohdalla tämä epäkohta käy erittäin räikeäksi, jos valiokunta toteaa selkeästi perustuslakia rikkovan lain sen mukaiseksi.

Hallituksen esittämän pakkokeinolain myötä sairaanhoitajien palkkakiista nousee aivan uudelle tasolle. Kyse ei ole enää vain työtaistelusta, vaan kansalaisten perusoikeuksista sekä Suomen tasavallan perustuslaillisuudesta. Tämä laki on niin räikeästi väärin, että sitä esittänyt hallitus tulisi hajoittaa. Se on niin väärin, että sen hyväksyvä eduskunta tulee hajoittaa. Tällaisten tapausten estämiseksi Suomeen tulee perustaa sekä lainsäädäntö- että toimeenpanovallasta riippumaton perustuslakituomioistuin muiden oikeusvaltioiden tavoin.

Tuhansien ja taas tuhansien Suomen miesten ja naisten lailla minäkin olen valalla vannonut rauhan ja sodan aikana puolustavani isänmaani laillista valtiojärjestystä sekä valtakunnan laillista esivaltaa. Perustuslain vastaisen lain hyväksyviä valtiopäiviä en voisi sellaisena pitää.

Leave a Reply

Your email address will not be published.