Kaavoituksesta

Lipsanen kirjoitti kelvollisesti asumisen kalleudesta, ja vaikka kirjoitus onkin hieman pääkaupunkipainotteinen, se sopinee myös muihin kaupunkeihin. Valitettavasti vain Nikon ehdotukset ovat varsin epätodennäköisiä, koska valtaosalla kaupunkien valtuutetuista on epäilemättä oma lehmä ojassa. Kirjoitin asiasta seuraavanlaisen kommentin:

Itse menisin vielä pidemmälle ja vapauttaisin kaavoituksen kokonaan. Tietysti vaarana on tällöin vierekkäin rakennetut keskenään täysin epäsuhtaiset rakennukset, mutta ei se kyllä ole loppupeleissä rakennuttajienkaan etu.

Tästäkin seuraisi mainitsemasi hintojen lasku. Ottaen huomioon, että oman asunnon arvo on suomalaiselle pyhä asia — ja sen pitää mielellään aina vain nousta — ja että useimmat valtuutetuista ovat todennäköisesti omistusasujia, niin mikähän lienee todennäköisyys sellaiselle kaavoitukselle, joka laskee asuntojen hintoja…

Juuri siksi kaavoituksen ei pidä olla paikallisten päättäjien käsissä, koska oman lehmä lipsahtaa erittäin herkästi sinne ojaan ja toistuvasti vieläpä. Itse asiassa jääviyden käsitettä tulisi laajentaa tähän siten, että kunnallisesta kaavoituksesta olisivat jäävejä kaikki, joiden henkilökohtaiseen sekä perheen talouteen ja omaisuuteen se vaikuttaa.

Asumme itsekin omistusasunnossa, tosin vielä niin tuoreesti, että asuntolainaa on lyhennetty vasta noin pari prosenttia. Oma lompakkohan siinä siis on itselläkin tulessa, kun ehdotan kaavoituksen vapauttamista, mutta sen hinnan olen valmis maksamaan, jos sillä saadaan järkevöitettyä asuntomarkkinoita ja siten hyödytettyä pitkällä aikavälillä kaikkia.

Nykymallihan on lähempänä sosialismia kuin markkinataloutta, vaikka itse asunnot suunnittelevatkin ja rakentavatkin yksityiset yritykset, mutta jos big picture annetaan ylhäältä, niin yksityiskohtien tekijöillä ei ole niin väliä. Sen seurauksena kaavoituksesta päättää omia etujaan suojeleva kunnallinen eliittiklikki ja kuntalaiset saavat kärsijän roolin. Ilman kaavoituksen tuomia rajoitteita jokaisesta kuntalaisesta tulee kuitenkin kuningas, olipa sitten omistusasuja tai vuokralainen, sillä rakennusyhtiöt kuuntelevat varmasti mieluummin maksavia asiakkaita kuin iniseviä poliitikoita.

Leave a Reply

Your email address will not be published.