Tervemenoa arvauskeskukseen

Pravda kertoo tänään terveysarvauskeskusten laadusta:

Opiskelija tulkitsi sydänfilmin väärin, potilas kuoli

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus on antanut terveyskeskuksen ylilääkärille huomautuksen liian vähän opintoja suorittaneen opiskelijan palkkaamisesta. Päivystäjänä toiminut opiskelija tulkitsi potilaan sydänfilmin väärin ja potilas kuoli.

[…]

Menehtynyt potilas oli hakeutunut terveyskeskukseen äkillisesti alkaneen erittäin voimakkaan rintakivun vuoksi. Opiskelijan tulkitsi sydänfilmiä niin, että kyseessä oli sydäninfarkti, antoi liuotushoidon ja siirsi miehen keskussairaalaan. Keskussairaalassa sydänfilmissä ei kuitenkaan todettu sydäninfarktiin sopivia muutoksia, mutta tietokonekerroskuvauksessa havaittiin laaja aortan repeämä.

Seuraavana päivänä miehen vointi heikkeni ja hänellä todettiin laaja aivoverenvuoto. Mies kuoli seuraavana päivänä. Miehelle terveyskeskuksessa annetun liuotushoidon katsottiin todennäköisesti johtaneen aivoverenvuotoon, joten kuoleman katsottiin johtuneen hoitotoimenpiteestä.

Siis ymmärsinkö oikein, ihminen on kuollut hoitotoimenpiteen seurauksena ja terveyskeskuksen ylilääkäri saa asiasta huomautuksen?! Se varmaan lohduttaa menehtyneen omaisia todella paljon.

Kyseessä on tämän vuoden aikana toinen tapaus, jossa liian vähän opintoja suorittaneen opiskelijan palkkaus on johtanut huomautukseen. Tällä haavaa näitä tapauksia, joihin on liittynyt kuolemantapaus, on vireillä 4-5, sanoo TEO:n apulaisjohtaja Tarja Holi.

Huh. No, onneksi ei itse tarvitse terveyskeskusten palveluihin todennäköisesti turvautua. Harmi, että niin monelle se on ainoa vaihtoehto. 🙁

Mahtavatkohan terveyskeskusten lääkärit muuten saada työterveyshuoltonsa yksityisiltä lääkäriasemilta? Ihmettelenpähän vaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.