EU:n maataloustuet ovat tuottava sijoituskohde!

Oletko aina halunnut istua rennosti kaupunkiasunnossasi ja nauttia maataloustukien tipahtelusta tilillesi ilman että edes omistat maatilaa? Nyt sekin on mahdollista, kiitos EU:n nerokkaan tukijärjestelmän. Ja veronmaksaja maksaa, vai pitäisikö todeta Mikko Vasaran (KTP) sanoin, että sosialismi maksaa.

Homma perustuu Times-lehden mukaan siihen, että maataloustuotannon vähentämisestä (tai lopettamisesta) maksetaan nykyisin maataloustukia, eli annetaan maatilan omistajille ilmaista rahaa, etteivät nämä osallistuisi ylituotannon tekemiseen. Mutta koska tämä ei ilmeisesti vielä ole tarpeeksi älyvapaata, on tukioikeus erotettu maatilan omistajuudesta, minkä seurauksena sijoittaja voi ostaa maatilan omistajalta tukioikeuden ostamatta itse maatilaa, ja tällöin tukioikeudesta tulee tietysti kauppatavaraa.

Tukioikeuskaupasta onkin ainakin Britanniassa muodostunut jo bisnes ja tukioikeusvälittäjistä uusi ammattiryhmä. Tukioikeuksia huutokaupataan ja tällä hetkellä tyypillisesti hinta on kolminkertainen yhtenä vuonna saataviin tukiin nähden, eli neljäntenä vuonna tukioikeus alkaa tuottaa voittoa. Sijoituksen tuotto onkin kymmenkertainen korkotuottoihin verrattuna, joten tukioikeuksien kysyntä on viisi kertaa suurempaa kuin tarjonta.

Luonnollisesti tukioikeus on varsin riskitön sijoituskohde, sillä oikeastaan ainoa riski on se, että EU:n maataloustukijärjestelmää muutettaisiin paremmaksi, ja sen todennäköisyys lienee aika lähellä nollaa. Ja koska pääasiallinen riski on poliittinen, sitä on mahdollista ehkäistä lobbaamalla poliitikkoja, mihin kovimmat sijoittajat lienevät ainakin valmiita, elleivät jo täydessä touhussa.

Harmi kun tällaisella tavan pulliaisella ei ole pääomaa tukioikeuksien ostamiseen. Kyllähän sitä aina olisi mukava veronmaksajien rahoja ottaa vastaan. Nyt joudun kuitenkin tyytymään maksamaan niitä veroja, kuten aika moni muukin, ja vastaanottajina ovat röyhkeät kapitalistit ja uusliberalistit eivätkä köyhät, jotka todella niitä veroeurojani tarvitsisivat. Perkele sentään niitä riistäjiä ja lahtarisikoja.

Leave a Reply

Your email address will not be published.