Jälkipuintia

Nyt ne on sitten nähty, toiset eduskuntavaalit, joissa olin itse ehdokkaana. Ääniä sain 87, mikä on ihan kohtuullinen suoritus tällä budjetilla ja näkyvyydellä. Yhteensä Keski-Suomen Liberaalit saivat 142 ääntä, mikä on hieman vähemmän kuin neljä vuotta sitten, joten siihen ei voi ihan tyytyväinen olla. Ehdokasmäärämmehän kuitenkin oli 100% enemmän kuin tuolloin. Joka tapauksessa, suuret kiitokset kaikille minua äänestäneille, tästä on hyvä jatkaa eteenpäin!

Sitten siihen otsikossa luvattuun jälkipuintiin. Kuten kaikki jo tietävät, Keski-Suomessa taisto viimeisestä eduskuntapaikasta oli äärimmäisen tiukka. Lopulta Kokoomus jäi 57 ääntä vajaaksi toisesta paikasta, joka meni Vasemmistoliitolle. Tämä oli sinänsä harmittava taka-isku siinä mielessä, että Kokoomus olisi kaikista puutteistaan huolimatta ollut liberaalimpi vaihtoehto kuin Vasemmistoliitto.

Itse en uskalla ottaa yksin täyttä vastuuta Kokoomuksen toisen paikan valumisesta vasemmistolle, sillä en usko, että 66% minua äänestäneistä olisi äänestänyt Kokoomusta minun poissa ollessani, mutta on hyvin mahdollista, että Matti Kangas (vas.) saa kiittää paikastaan meitä kahta Liberaalia, sillä 40% meitä äänestäneistä olisi hyvinkin saattanut äänestää Kokoomusta, jos Liberaalien lista olisi ollut tyhjä. Saatoimme näin jopa viedä Kokoomukselta pääministerin pestin! (No, siinä Jyrki Katainen säästyy nololta tilanteelta, kun ei tarvitse väistyä Sauli Niinistön tieltä.)

Mutta entä sitten jos veimmekin Kokoomukselta nuo 57 ääntä? Tärkein syy sille miksi itse lähdin ehdokkaaksi oli se, että Kokoomus ei ollut tarpeeksi hyvä äänestettäväksi. Erityisesti Kokoomuksen ajautuminen yhä enemmän poliittiseen keskustaan ja sen kannat mm. uskonto- ja kielikysymyksissä saivat minut hakemaan vaihtoehtoja muualta. Jos siis vaikutimme Kokoomuksen toisen paikan saamattomuuteen, taisimme ainakin jonkin verran onnistua vaihtoehdon esiintuomisessa. Se antaa hyvät lähtökohdat lähteä syömään lisää Kokoomuksen(kin) kakusta neljän vuoden päästä, tai vaihtoehtoisesti pakottaa Kokoomusta edes hieman liberaalimpaan suuntaan.

Toisaalta, Kokoomuksen hakeutuminen yhä enemmän poliittiseen keskustaan lienee hyvin tärkeä tekijä siihen, että Kokoomus voitti vaalit ja sai valtakunnallisesti kymmenen lisäpaikkaa. On valitettava fakta, että lupaamalla kaikille kaikkea ja pyrkimällä olemaan ärsyttämättä ketään pärjätään nykypolitiikassa. Tai no, ei se uusi ilmiö ole, olikohan Cicero joka jotain tuon suuntaista joskus poliitikoille suositteli strategiaksi…

Mutta se vain tarkoittaa sitä, että vaikka porvarihallitus nyt näyttääkin todennäköisimmiltä hallituspohjalta, mikä on itselleni tietenkin mieluisin vaihtoehto, niin kovin moni asia ei silti tule muuttumaan. Sama vanha, syvään urautunut politiikka jatkuu ja jatkuu vain. Joitakin muutoksia saattaa tulla, ehkä tärkeimpinä työehtosopimusten yleissitovuutta ja yt-lakia saatetaan rukata, mutta sen enempään tuskin rahkeet ja rohkeus riittävät. Ja neljän vuoden päästä vasemmisto tekee comebackin, minkä jälkeen sama politiikka jatkuu yhä vain edelleen.

No, toivotaan että olen turhan pessimistinen ja porvarihallitus oikeasti saisi jotain positiivista aikaan. Siksihän sitä porvarihallitusta on kovasti toivottu. 🙂 Onhan se kuitenkin selvästi liberaalimpi vaihtoehto kuin hallitus, jossa vasemmisto (eli demarit) on mukana.

Edit: Korjattu tarkastuslaskennan vaikutus yo. lukuihin.

Edit: Oma äänimäärä oli kasvanut tarkastuslaskennassa yhdellä, mutta yhteinen äänimäärä pysyi samana.

4 thoughts on “Jälkipuintia”

 1. Vihreille olisi minun ääneni toissijaisesti mennyt, ja uskallan veikata, että samoin riittävän monella muulla teitä äänestäneillä.

  Vaikka Kokoomuksen talouspuoli on ok, arvot eivät ole. Liian konservatiivia.

 2. Ookoo, hyvä tietää. 🙂 Tuo vaan perustui siihen, että itse olisin äänestänyt Kokoomusta (tod.näk. Virkkusta), jos liberaalivaihtoehtoa ei olisi ollut, mutta arvopuolihan se siinä olisi kyllä jäytänyt.

  Kun vaan olisi siirtoäänivaali käytössä, niin ei tarvitsisi tällaisia jossitella, vaan jokainen voisi halutessaan laittaa äänestyslappuun ne toissijaiset (ja n-sijaiset) preferenssinsä… 😛

 3. Minä olisin äänestänyt myös toissijaisesti vihreitä.

  Siirtoäänivaalijärjestelmä olisi kyllä todella hyvä mutta siitähän kärsisi suuret puolueet, joten sitä ei taideta nähdä lähivuosikymmeninä.

  Harmittaa liberaalien valtakunnallinen äänten väheneminen viime vaaleista, vaaliohjelma on raikas tuulahdus tunkkaiseen nykytilanteeseen. Demokratia ei ole reilua. 😉

 4. Äänestänyt, olet varmaankin oikeassa. Mutta ehkäpä vaalijärjestelmään tulee nyt edes jotain parannusta, kun tuloksista nousi nyt kuitenkin melkoinen poru. Toivossa on hyvä elää. 🙂

  Viime vaaleissa Liberaaleilla oli ollut useitakin julkkisehdokkaita, kuten Wallu Valpio ja näissä vaaleissa Perussuomalaisten listoilla ollut Ilkka Sysimetsä. Kun Liberaalien edellisistä tuloksista pyyhitään pois näiden tunnetumpien ehdokkaiden äänet, jäljelle jää jotain tuhatkunta ääntä, ja tämä tuorein tuloshan on siihen nähden kolminkertainen. Heheh, aika säälittävän kuuloista, tiedän. 😀

  Mutta ei tästä voi enää alas mennä, suunnan on pakko olla ylöspäin jatkossa. Edelleen, toivossa on hyvä elää. 😛

Leave a Reply

Your email address will not be published.