Vaalikysymyksiä (päivitetty 12.3.07)

Olen saanut ihan mukavasti monipuolisia kysymyksiä vaalisivuilleni ja sähköpostiin. Kokoan tähän kirjoitukseen linkit eri puolilla vaalisivuja oleviin vastauksiin, jotta ne löytyvät helpommin. Lisää kysymyksiä saa edelleenkin esittää, vastaan niihin mielelläni, vaikka minulla taitaa vielä pari kysymystä vastausjonossa ollakin. 🙂

Päivitän tätä kirjoitusta sitä mukaa kun ehdin vastaamaan uusiin kysymyksiin, uudet tulevat listaan viimeiseksi, vaikka lista ei muuten olekaan missään erityisessä järjestyksessä.

 1. Mitä mieltä olet alkoholituotteiden kylkeen liimattavista varoituslapuista? Lakimuutoshan saattaa pienentää Alkojen valikoimaa ja nostaa viinien hintoja.
 2. Tiedustelisin kantaasi kuntaliitoksiin, esim. Korpilahden ja Jyväskylän kuntaliitokseen. Kansanäänestyksen tulos Korpilahdella oli kielteinen, pitäisikö tällaisia äänestyksiä järjestää ja niiden tulos huomioida? Miten parantaisit maaseudun elämisen edellytyksiä Suomessa?
 3. Pitäisikö mielestänne Suomessa siirtyä toisen asteen koulutuksen osalta ns. nuorisokoulumalliin eli yhdistää lukio ja ammatillinen koulutus, kuten esimerkiksi Ruotsissa on tehty?
 4. Kannatat ympäristönsuojelua, mutta vastustat Greenpeacea ja autoveroa?
 5. Mikä on kantasi avoimiin ohjelmiin, etenkin mitä tulee kunnan/valtion laitoksiin? Ja jos olet niiden kannalla, miten innokas olet ajamaan niitä läpi? Etenkin Linux ja OpenOffice.org kiinnostavat.
 6. Kannatat ydinvoimaa, mutta mielestäni siihen turvautuminen on kyseenalaista ympäristön kannalta. Uraaniakin on rajoitetusti saatavilla. Tarkentaisitko kantaasi?
 7. Mitä olet mieltä nykyisestä ruotsin opetuksesta peruskouluissa, lukioissa, ammattikouluissa ja (ammatti)korkeakouluissa, ja muuttaisitko sitä?
 8. Eikö voitaisiin suoraan siirtyä valikoivaan asevelvollisuuteen?
 9. Mitä olisit mieltä siitä, että opiskelijoille tarjottaisiin nykyistä enemmän kesäopintojen ja töiden mahdollisuuksia, siirrytään ehdottamaasi perustuloon tai ei? Varmasti jotain voitaisiin eduskunnassa tehdä että opiskelijoita otettaisiin nykyistä enemmän töihin kesäksi, kuten myös kesäopintojen mahdollisuutta voisi kai myös lisätä, jos ei kesätöitä löydy tai jos haluaa nopeammin valmistua? Mitäs mieltä tulorajoista?
 10. Mikä on kantasi yrittäjyyden suhteen, mitä mieltä olet esimerkiksi alv-vapauden rajan nostamisesta?
 11. Kuinka paljon Suomen tulisi syventää yhteistyötä Yhdysvaltojen kanssa esimerkiksi sodassa islamismia vastaan? Kuinka suhtaudut Yhdysvaltavastaisuuteen, joka saattaa tuhota suomalaisen hyvinvointivaltion olemassaolon taloudelliset edellytykset?
 12. Perustulo. Heti alkuun sanon, että ideana tuo kuulostaa erittäin hyvältä, mutta…
 13. Mikä on kantasi tupakkaan, huumeisiin ja alkoholiin?
 14. Toivon sinun tarkentavan kantaasi huumeisiin.
 15. Jos työnteon tarve tosiaan vähenee niin kovasti, miksi Suomessa puhutaan jatkuvasti työvoimapulasta?
 16. Tuo terveydenhuollon yksityistäminen hieman huolestuttaa.
 17. Finns det något om dig på svenska någonstans?
 18. Ympäristön kannalta ja kuluttajien rahojen kannalta olisi edullisempaa, jos junaliikenne olisi halvempaa, jolloin useammat voisivat käyttää sitä. Vaatiiko tilanne mielestäsi korjaamista ja miten korjaisit sen?
 19. Mikä on kantasi maahanmuuttajiin ja pakolaisiin?

PS. Ennakkoäänestys alkoi viime viikolla. Jos aiotte äänestää, suosittelen ennakkoa, sillä varsinaisena vaalipäivänä voi aina tulla yllättäviä esteitä, kuten kaunis kevätpäivä, jolloin on mieluummin vaikka ulkona kuin äänestysjonossa… 😉 Muista myös, että korkean teknologian saavustusten avulla on mahdollista äänestää myös toisten vaalipiirien ehdokkaita!

PPS. Numeroni on edelleen 97. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.