Muutoskeskustelua

Taannoinen mielipidekirjoitukseni Keskarissa on poikinut lehden keskustelupalstalle ihan kelvollisen keskustelun. Viimeisin vastaukseni nimimerkki Sokrateen kommenttiin on mielestäni sen verran ytimessä, että kopioin sen tähän. (Alustuksena, ennen Sokratesta Emma Siekkinen kysyi, että kuinka se muutos tapahtuu.)

Sokrates on aivan oikeassa. Ainoa mikä pysyy varmasti on se että asiat muuttuvat. Tämä tuntuu olevan monille ilmeisen vaikea käsittää, eläväthän monet poliitikotkin edelleen menneessä, vaikka maailma on jo muuttunut paljon.

Demokratiassa muutos tapahtuu kahdella tavalla, joko hitaasti tai nopeasti. Äänestäminen on hidas tapa vaikuttaa, mutta ainakin minun mielestäni suositeltavampi, koska sen nopean muutoksen lopputulos ei välttämättä ole demokratia tai mitään muutakaan kaunista.

Jos muutoksen toteutumistapaan haluaa vaikuttaa, sen eteen täytyy todellakin toimia. Jos vanhojen ja “varmojen” valtapuolueiden äänestäminen johtaisi muutokseen, se olisi jo tapahtunut. Mitä siis jää jäljelle?

Leave a Reply

Your email address will not be published.