Maailman pienin poliittinen testi

Maailman pienimmän poliittisen testin tuloskaavio

Teinpä äsken taas yhden poliittisen testin netistä. Tällä kertaa kyseessä oli The Advocates for Self-Government -järjestön jo kuuluisakin World’s Smallest Political Quiz, joka sisältää vain kymmenen kysymystä. Näiden perusteella sitten jakaudutaan poliittiseen kenttään, jonka kärjet ovat libertaari, vasemmistoliberaali, konservatiivi ja “statisti” (eli suuren julkisen sektorin kannattajat). Kaikkien keskellä puolestaan ovat keskustalaiset.

Itse luonnollisesti päädyin libertaarikategoriaan. Pisteet olivat 60% henkilökohtaisista vapauksista (amerikkalaisille tärkeä, mutta meille eurooppalaisille epäolennainen henkilökorttikysymys verotti raskaasti) ja 90% taloudellisista vapauksista. Tulokset näkyvät kaaviona ohessa. (Klikkaa kuvaa suuremmaksi.)

Tässä kaikki kymmenen kysymystä suomennettuna, jos joku haluaa tehdä testin, mutta ei pähkäillä kaikkien sanojen merkityksiä. Vastausvaihtoehdot ovat A: samaa mieltä, M: ehkä, D: eri mieltä. On myös huomattava, että kysymysten painotukset ovat varsin amerikkalaisia. Huom! Väärinkäsitysten poistamiseksi: En ole itse täysin samaa mieltä näiden kaikkien kysymysten kanssa, kuten yltäkin selviää!

 • Henkilökohtaiset asiat (Personal issues)
  • Valtion ei tulisi sensuroida puhetta, lehdistöä, mediaa tai Internetiä
  • Asepalveluksen tulisi olla vapaaehtoista. Yleistä asevelvollisuutta ei tulisi olla.
  • Ei pitäisi olla lakeja, jotka koskevat vapaaehtoisten aikuisten välistä seksiä.
  • Aikuisten huumeiden hallussapidon ja käytön kieltävät lait on kumottava.
  • (Pakollista) kansallista henkilökorttia ei tulisi olla.
 • Taloudelliset asiat (Economic Issues)
  • Loppu “yhtiöiden sosiaaliturvalle.” Valtion ei pidä tukea yrityksiä.
  • Valtion esteet kansainväliselle vapaalle kaupalle on purettava.
  • Ihmisten on saatava hallita omaa eläkettään; sosiaaliturva on yksityistettävä.
  • Valtion sosiaalituet on korvattava yksityisellä hyväntekeväisyydellä.
  • Veroja ja valtion menoja on leikattava 50% tai enemmän.

Leave a Reply

Your email address will not be published.