Maataloustuet “julkisia”

Maataloustuet ovat nyt enimmäkseen julkisia, mitä onkin tässä blogissa odoteltu pitkään ja hartaasti. Itse en omista minkäänlaista pätevyyttä maatalousasioiden suhteen, joten muut saavat hoitaa tilastojen analysoinnin. YLE on kuitenkin listannut sata suurinta tukien saajaa, ja Suo Oy:n löytyminen ykkössijalta onkin jo kerännyt palstatilaa.

Tässä vaiheessa kiinnostavinta on kuitenkin se, että tukien julkisuus on vieläkin hieman vajaata. Maatalousministeriö kieltäytyy julkaisemasta tietoja keskitetysti ja sälyttää vastuun kunnille. Kaikki kunnat eivät ole kuitenkaan yhteistyöhaluisia. YLE kirjoittaa:

Maataloustukitiedot kiven takana

Tietoja myönnetyistä maataloustuista on yhä vaikeaa saada, vaikka korkein hallinto-oikeus on linjannut, että tuet ovat julkista tietoa.

Maa- ja metsätalousministeriö ei ole antanut tietoja suoraan, vaan ministeriö on määrännyt kuntien virkamiehet toimittamaan tukipäätökset Yleisradiolle.

Määräyksestä huolimatta etenkään monet eteläpohjalaiset kunnat eivät suostu paljastamaan tukia. Lisäksi useat kunnat vaativat tietojen antamisesta suuria korvauksia.

[…]

– On muistettava, että maataloussihteereillä on paljon tekemistä, eivätkä he ole erityisen korkeita virkamiehiä ja voi olla, että joissain kunnissa valtuutetut ovat painostaneet heitä. Mutta he ovat virkamiehiä ja vastuussa siitä, että lakia noudatetaan, [Jacob] Söderman sanoo.

Eteläpohjalaiset kunnat tarkoittanee keskustaenemmistöisiä kuntia. Varsinkin presidentinvaalien jälkeen minulle jäi kepusta hyvä maku suuhun, ja muutenkin kehitys on ollut hyvää, mutta paikallistasolla on näköjään vielä ongelmia.

Aika erikoista tuollainen KHO:n päätösten noudattamatta jättäminen, saati sitten suurten korvausten vaatiminen julkisen informaation kertomisesta. Eikö tässä asianomaiset tulisi jo asettaa jonkinlaiseen tutkintaan, ellei peräti syytteeseen? Tietenkin maatalousministeriön tehtävähän noiden tietojen julkistaminen oikeasti olisi. Yhdestä paikasta samassa formaatissa saatavia tietoja olisi helpompi pundittien analysoidakin. Ehkäpä ministerin lupauksen mukaisesti ensi vaalikaudella tähän päästäänkin.

Asiasta melkein toiseen, hakusana maataloustuet teki eilisestä sivustoni kaikkien aikojen toiseksi suosituimman päivän, vaikka linkki onkin Googlen hakusivulla vasta kymmenes. Tämä voitaneen tulkita niin, että kyseinen haku on ollut erittäin suosittu eilen. (Ja muutenkin viime aikoina.) Tätä näyttäisi tukevan myös Google Trends, joka rekisteröi hakusanan juuri ensimmäistä kertaa eli hakuvolyymi kasvoi tarpeeksi suureksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.