Mielipidekirjoitus: Korruptiosta ja demokratiasta

Lähetetty 9.11.06 Keskisuomalaiseen:

Nimimerkki “Scatman Laukaa” (Ksml 9.11.06) kiinnitti aivan oikein huomiota siihen, että korruptiota ei juuri ole niissä maissa, joissa naisilla on äänioikeus. Selitys on huomattavasti parempi kuin korruptiotutkimuksen tekijöiden tekemä korruption yhdistäminen köyhyyteen, joskin silti hieman puutteellinen. Yleisemmin voidaan sanoa, että edistynyt demokratia vähentää korruption todennäköisyyttä. Tutkijoiden virheen voi ymmärtää, sillä epädemokraattisuus lisää korruption ohella köyhyyden todennäköisyyttä.

Havaijilainen emeritusprofessori R.J. Rummel on pitkään tehnyt ansiokasta tutkimusta demokratian vaikutuksista. Hänen mukaansa demokraattiset valtiot eivät ainoastaan ole rikkaimpia ja vähiten korruptoituneita, ne myös käyvät vähiten sotia. Keskenään demokraattiset valtiot eivät käytännössä sodi lainkaan! Prof. Rummel pitää tutkimuksistaan aktiivisesti blogia osoitteessa http://freedomspeace.blogspot.com/, jossa hän myös ottaa kantaa aihetta sivuaviin ajankohtaisiin tapahtumiin, kuten juuri äskettäin tähän korruptiotutkimukseen.

Demokratian ja tasa-arvon edistäminen kehittyvissä maissa pitäisi näin ollen olla tärkeimpiä prioriteettejamme. Köyhyyden ja korruption ongelmia voidaan yrittää lievittää, mutta ne eivät poistu ennenkuin niiden taustalla piilevät perusongelmat on ratkaistu. Esimerkiksi korruptiota ei poista rikastuminen, jos esimerkiksi yrityksen perustaakseen on täytettävä sata lomaketta ja tavattava lähes yhtä monta viranomaista. Tällöin ainoastaan lahjukset nousevat, mikä entisestään heikentää köyhimpien asemaa.

Lisäys 13.11.: Kirjoitus julkaistu sunnuntain Keskisuomalaisessa, joskin toimitus on katsonut aiheelliseksi poistaa linkin Rummelin blogiin. Muuten, Johan Norberg julkaisi eilen blogissaan Christine Bowersin tekemän käppyrän, joka sopivasti vahvistaa yo. kirjoitukseni kaksi viimeistä lausetta:

Corruption, Doing Business

Leave a Reply

Your email address will not be published.