Jaiku

Tarkkaavaisimmat lukijani lienevät jo huomanneet etusivun oikeassa reunassa Jaiku Presence -kilkkeen, joka ilmestyi sinne reilu pari viikkoa sitten. Kyseessä on mielenkiintoinen sovellus, jolla voidaan hyödyntää puhelimen haltijan paikka- ja olemustietoa. Esimerkiksi ennen kaverille tai kollegalle soittamista on mahdollista nähdä puhelimestaan (tai webistä) kyseisen henkilön tavoitettavuus, esimerkiksi jos kohde on palaverissa, hänelle ei ehkä kannata pikkuasioista soitella juuri sillä hetkellä.

Jaiku on tällä hetkellä beta-vaiheessa, joten se tulee varmaan kehittymään vielä. Tuorein päivitys oli viime yönä, ja vaikka se vaikuttaakin ensi tuntumalta sinänsä hyvältä päivitykseltä, monien ensimmäinen huolenaihe vahvistui taas lisää: yksityisyys voi monen mielestä olla uhattuna.

Uusi Jaiku näyttää käyttäjänsä koko presenssihistorian, jolloin on aika selvää missä kukin on mennyt ja milloinkin. Lisäksi aiemmat monipuoliset yksityisyysasetukset on korvattu uudessa versiossa yhdellä ruksilla: profiili on enää vain joko julkinen tai vain omille kontakteille näkyvä. Oma profiilini on vielä toistaiseksi julkinen, mutta täytyy miettiä mitä sen kanssa tekee.

Kaikenlaisia uhkakuvia on tietenkin mahdollista keksiä. Yhtenä villinä skenaariona mieleen tulee se, että mahdollinen murtovaras tarkkailee kohteensa profiilia ja murtautuu tämän asuntoon juuri silloin kun kohde itse julkisesti ilmoittaa olevansa viikon jossain aurinkorannalla. Eikä Jaiku sovi niillekään, joilla on jotain salattavaa: jos väittää olevansa jossain muualla kuin oikeasti on, Jaiku kyllä paljastaa valheen tai ainakin herättää epäilyksiä, jos on yllättäen suljettuna…

Taitaa kuitenkin olla niin, että mikäli tietosuojavaltuutettu tai lainsäätäjä ei kiellä tällaista palvelua ihmisiltä, varsinkin monet nuoret vähät välittävät yksityisyydestään mikäli kokevat palvelun muuten hyödylliseksi, ja sellainen se kyllä voi olla. Jaikido Blogista löytyy aiheesta lisää luettavaa.

Palvelun tarjoaa siis Jaiku ja toistaiseksi se toimii vain Nokian Series 60 2nd Edition -älypuhelimissa (esimerkiksi mallit 6630 ja N70). S60 3rd Edition -versio on kuitenkin ilmeisesti tulossa.

Edit: Mainitsemani Jaiku-kilke oikeassa sivupalkissa ei näköjään näy juuri nyt, mikä liittynee siihen viimeöiseen päivitykseen. Nyt näkyy, kilkkeen koodi oli muuttunut, se piti vaihtaa. Ilmeisesti Jaikun S60-softa on myös päivittynyt, täytyypä asentaa se luuriin…

One thought on “Jaiku”

  1. Moi Pasi, mieskin pyörii näköjään edelleen näissä piireissä. Hienoa! Mitä muuten kuuluu?

Leave a Reply

Your email address will not be published.