EU:n maataloustuet kasvussa

Kirjoitin aiemmin, että maataloustuet saatetaan julkaista Suomessakin. Ja kun katsoo uusimpia tilastoja EU:n maataloustuista, julkaisupaine mielestäni vain kasvaa.

FarmSubsidy.org nimittäin raportoi, että EU käytti erilaisiin maataloustukiaisiin (Common Agricultural Policy, CAP) yhteensä 48,5 miljardia euroa vuonna 2005, eli 46,3% koko EU:n budjetista. Kasvua edellisvuoteen oli 11,2%. Jos tahti jatkuu samana, jo ensi vuonna maataloustukiin menee yli puolet EU:n vuotuisista menoista.

Eniten EU rahoitti muuten Ranskan (20,7%), Saksan (13,5%), Espanjan (13,3%) ja Italian (11,4%) maataloutta. Neljä suurinta saivat siis 58,9% koko potista, kun EU-maita on kaikkiaan 25. Ovathan ne myös pinta-alaltaan suurimmat, mutta toisaalta luulisi esimerkiksi Espanjassa olevan kovinkin suotuisat viljelyolosuhteet esimerkiksi Suomeen nähden. Tukikohteiden moninaisuudesta kertoo mm. se, että vuosina 2000-2005 tanskalaisia vankiloita tuettiin yhteensä 2,7 miljoonalla eurolla. Niiden ilmeisesti kannattaa pitää hieman peltoja…

Huikeiden maataloustukiaisten seurauksena me maksamme ruoasta kalliimpaa hintaa. Tietysti meillä on siihen varaa, mutta halvempi ruoka tietysti vapauttaisi varoja muuhun käyttöön. Enemmän kuitenkin kärsivät maailman köyhät, joiden niskaan me vientitukien vauhdittamana kaadamme oman ylituotantomme ja viemme siten elinkeinon lukuisilta köyhien maiden maanviljelijöiltä. Tämän seurauksena köyhät köyhtyvät ja tulevat riippuvaisiksi sekä meidän ylituotannostamme että meidän antamastamme kehitysavusta, jolla sitä maahantuotua ruokaa voi sitten ostaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.