Maataloustuet julkisiksi

Korkeimman hallinto-oikeuden tuoreen päätöksen mukaan Maa- ja metsätalousministeriön on julkistettava maataloustukia koskevat päätökset, eli käytännössä maataloustukien saajat ja määrät. Näinhän sen tulee ollakin, kyllä veronmaksajilla on oikeus tietää miten heidän rahojaan käytetään.

Yhdysvalloissahan tuet ovat jo julkisia, ja löytyvät kokonaisuudessaan Environmental Working Groupin Farm Subsidy Databasesta. Yhdestätoista Euroopan maasta on olemassa täydelliset tai osittaiset tiedot, ja ne löytyvät FarmSubsidy.orgista. Voimme varmaankin odottaa Suomenkin tietojen ennen pitkää löytyvän kyseiseltä sivustolta.

Noilla tiedoilla onkin sitten hyvä lähteä vaatimaan kaikkein turhimpien tukien poistoa ja ennen kaikkea tukien väärinkäytösten lopettamista. Esimerkiksi ilmeisesti joillakin suomalaisilla vehnänviljelijöillä on tapana nostaa EU-tuet pelloistaan ja sitten polttaa vehnä lämmöksi, koska siitä ei suurta hintaa saa, ja säästyy vähän lämmitysöljyssä… Jos voisin virtuaalisesti blogissa pyöritellä silmiäni, tekisin sen nyt.

2 thoughts on “Maataloustuet julkisiksi”

Leave a Reply

Your email address will not be published.