Islam vs. Islamismi

Nimimerkki lionsiion kävi taannoin jättämässä aiemman kirjoitukseni kommentteihin linkin Pekka Sartolan kolumniin, jossa käsitellään Lähi-idän tilannetta. Sartola ei ehkä hänen taustansa huomioiden ole täysin puolueeton asiassa, ja kommentoijan nimimerkki antaa aiheen olettaa ettei ole hänkään. Mutta Sartolan kolumni pitää silti sisällään joitakin mielenkiintoisia ja hyviä pointteja, ja taustoihin on kyllä paneuduttu. Valitettavasti on vaikea suhteutua tekstiin, joka on selkeästi kirjoitettu uskonnollisen agendan kanssa.

Mutta itse asiaan. Ajattelin selvennykseksi mainita hieman Islam-näkemyksistäni, jottei Israelin nykyisten sotatoimien tukeminen näyttäisi osaltani aivan niin pahasti Islamin vastaisuutena, sillä sitä se ei todellakaan ole. En pysty sulattamaan Hizbollahia, Hamasia, Syyrian Baath-hallintoa tai Iranin teokraattista hallintoa, joitakin mainitakseni, mutta en näe näitä niinkään Islamin edustajina vaan pikemminkin osina islamistista internationaalia. Esimerkiksi Hizbollah on nimestään huolimatta yhtä vähän Allahin puolue kuin Kongon Demokraattinen Tasavalta on demokraattinen.

Islamismi, vai pitäisikö sanoa paremminkin islamofasismi, on eri asia kuin Islam. Jos kohta sen uskonnollinen retoriikka perustuukin Islamiin, on se kuitenkin enemmän poliittinen ideologia kuin uskonto, ottaen oppinsa fasismista ja kommunismista. Se on totalitaristinen järjestelmä, jossa johtajat vievät ja kansa vikisee.

Sääli niitä kansoja, sillä uskoisin heidän olevan enemmänkin tavallisia muslimeja kuin raivoavia islamisteja. (Joskin varsinkin Syyriassa islamismin kannatus näyttäisi suurelta väestönkin keskuudessa.) Tavalliset muslimit kuitenkin ovat käsittääkseni rauhaarakastavaa poppoota, jotka mieluiten tekisivät töitä, viettäisivät aikaa perheen kanssa, kävisivät kauppaa, jne., tavallisia asioita. En ehkä yhtyisi Jaakko Hämeen-Anttilan syleileviin tulkintoihin Islamista, mutta jotain sen suuntaista ainakin haluaisin uskoa. Saapi syyttää naiiviudesta, jos haluaa. 🙂

Mutta kuten sanottua, islamisteja en siedä, kuten en heidän aateveljiäänkään. Mutta toisaalta, kuten alla oleva video osoittaa, fasismihan on kivaa. (Loppukevennys.)

One thought on “Islam vs. Islamismi”

Leave a Reply

Your email address will not be published.