Kiinalaista viisautta

Mises-blogin Plauche siteeraa vanhaa kiinalaista viisautta huomattuaan sen jostain kirjasta. Käännän kyseisen 2100 vuotta sitten eläneen kiinalaisen historioitsijan, Ssu-ma Ch’ienin (n. 145-86 eaa.) tekstikappaleen suomeksi tähän:

Täytyy olla viljelijöitä tuottamassa ruokaa, kaivosmiehiä erottamassa vuorista ja soista niiden rikkaudet, käsityöläisiä näiden jalostamiseen, sekä kauppiaita kaiken tämän välittämiseen. Ei ole tarvetta valtion määräyksille: jokainen ihminen täyttää roolinsa, tehden parhaansa saadakseen sen mitä haluaa. Niin edulliset tuotteet menevät sinne missä niitä kaivataan, ja kalliit tuotteet saavat ihmiset etsimään halvempia. Kun kaikki työskentelevät vapaaehtoisesti omissa ammateissaan, niin aivan kuin vesi virtaa tauotta alamäkeen öin ja päivin, myös hyödykkeet ilmestyvät etsimättä ja ihmiset tuottavat niitä pyytämättä. Selvästi tämä käy yhteen Tien kanssa ja on yhtä luonnon kanssa.

Elämän suuret faktat tunnettiin siis todistetusti jo ainakin yli 2100 vuotta sitten, hyvissä ajoin ennen Adam Smithiä siis. Silti vieläkin ihmiskunta rämpii protektionismin ja totalitarismin soissa. Surullista… Tai ei, enemmänkin häpeällistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published.