Pieni graafikalu (Simple Graph Plugin) v0.9.1

English version of this document is available here.
Huom! Englanninkielinen versio on paremmin ajan tasalla.

“Lainasin” Antilta idean laittaa pystyyn painonhallintaprojekti ja siitä kertova pieni graafi sivupalkkiin. Ja vaikka graafini muistuttaakin kovasti Antin versiota, se on siinä mielessä erilainen, että se toimii WordPressin liitännäisenä (plugin), eli sen ominaisuuksia ja dataa pystyy kätevästi muokkaamaan WordPressin hallintapaneelien kautta.

Data graafissa on käytännössä päivämäärään sidottuja lukuarvoja, jotka voivat merkitä mitä tahansa. Tällä sivulla oleva graafi kertoo blogaajan painon, mutta lukuarvo voisi olla myös lapsen pituus, pihalumen syvyys, yms. Monikäyttöinen peli siis. Arvoa ei tarvitse merkitä jokaiselle päivälle, vaan graafi skippaa sujuvasti datapointsien välit ja vetää niiden väliin suoran viivan.

Lue lisää, jos palikka kiinnostaa…

Lataaminen

Ensimmäinen julkaistava versio on v0.9. Ja sitten 0.9.1 on pieni bugikorjaus. Numerointi johtuu siitä, ettei plugin sisällä vielä kaikkia ominaisuuksia, joita siihen mielessäni suunnittelin. Voit ladata sen alta: (Tiedostojen sisällöt on samat, eri pakkaimet vain kätevyyssyistä.)

Yhteensopivuus

Vaatii vähintään kakkossarjan (v2.0 tai uudempi) WordPressin hookkien vuoksi, joita ei ole kaikkia aiemmissa versioissa. Lisäksi vaatii GD2-kirjaston PHP:n yhteydessä.

Asennus

Varmuuskopioi ensin WordPress-asennuksesi sekä tietokantasi! Asennuksen ei pitäisi vahingoittaa niitä millään tavoin, mutta en ole itse testannut pluginia muuten kuin oman 2.0.3 wordpressini kanssa, joten en voi tietää mahdollisia bugeja muissa ympäristöissä tai muilla alustoilla. Kyseessä on ensimmäinen lisäosani, jonka tein lähinnä huvikseni ja harjoituksen vuoksi. Asennus ja käyttöönotto siis vain ja ainoastaan omalla vastuulla! En vastaa mistään mahdollisista vahingoista, jonka tämä lisäosa aiheuttaa, vaikka sen ei tietenkään pitäisi (olisi tarkoitus) aiheuttaa mitään ongelmia.

Pura lataamasi paketti WordPressin plugins-kansioon (pääkansion alla wp-content/plugins/) ja aktivoi liitännäinen sen jälkeen WordPressin Plugins/Lisäosat-hallintapaneelista. Aktivointi alustaa perusasetukset ja luo tarvittavan tietokantataulun. ($table_prefix.’pjm_graph’)

Lopuksi lisää WordPress-sivuillesi graafikalun esiintuova koodi, esimerkiksi sidebar.php-tiedostoon käyttämässäsi teemassa.

<?php if (function_exists(‘pjm_graph’)) { ?>
<li><h2>The Project</h2>
<?php pjm_graph(); ?>
</li>
<?php } ?>

Asennus on nyt valmis!

Käyttö

Graafin ulkoasua ja kokoa voi säätää Lisäosat (Plugins) -valikon Simple Graph Configuration -kohdasta. Graafin datapointseja, eli päivämäärään sidottuja lukuarvoja, voi lisätä ja poistaa Hallitse (Manage) -valikon Simple Graph -kohdasta. Helppoa kuin heinänteko. 🙂

Lisenssi

GNU General Public License, jos kohta kuulisin mielelläni, jos joku tätä plugia oikeasti jossain käyttää.

Todo

 • Erillinen taustaväri graafin ulkopuolelle ja sisäpuolelle.
 • Klikkaamalla suurempi ja tarkempi versio graafista.
 • Rajoitus kerralla näytettävälle datamäärälle, esim. X viimeistä päivää. Nyt näyttää kaiken tietokannassa olevan datan. (Tälle säätö erikseen suurempaan versioon. Ja X=0 tarkoittaisi kaikkea dataa.)
 • Otsikko kuvaan sekä Y-akselin nimeäminen.

7 thoughts on “Pieni graafikalu (Simple Graph Plugin) v0.9.1”

 1. Hi,

  Very good idea, thanks for sharing!
  This may reveal my technical innocence: Can I get the graph to display in a post/page instead of in the sidebar?
  Thanks again.

  – Jonas

 2. Thanks! But to be honest, I borrowed the idea from a friend of mine, although his graph is a CGI program, I think. This WordPress version is better because of the easiness of administration through WordPress platform.

  You can insert the graph in any place in your WordPress theme. You may want to read Managing Plugins from WordPress Codex… Though editing theme templates could be better explained there.

 3. Thanks.
  Well, I really want to put the graph in a page body 🙂
  So I have the php-exec plug-in ( http://priyadi.net/archives/2005/03/02/wordpress-php-exec-plugin/ ) ruuning.
  And I’m trying to put the graph on a page (here: http://game-research.com/2/?page_id=103 ).
  As you can see I get an empty image reference (IE shows it, Firefox doesn’t).

  Okay, I realize this is somewhat off-topic. But if you have any suggestions as to how to make it work, I’d be thrilled 🙂

  – Jonas

 4. Hi,

  Again, nice work.
  I, for one, have been looking for a WP graph plugin for some time. I think this has the potential of becoming highly useful.
  Here are a few comments:

  – Using a time series is useful for many things but it excludes many other purposes. Is this exclusion necessary? I realize that the plugin handles dates in a clever way, but maybe the user can just choose to use standard numerical values?

  – I’d love to have more graphs than one.

  – In terms of inputting data, I suppose I’d prefer to just write numbers rather than choose from a drop-down. It can be pretty slow. Also, I suppose it would be nice to be able to input several values at once, without reloading each time.

  – A small detail: The back-end uses YYYY-MM-DD while the graph uses DD-MM-YY. This had me confused for a minute. I suggest syncronizing the day-month order.

  Best regards,
  Jonas

 5. Hi Jonas,

  Thanks for the comments and ideas. They will be noted. Actually, seeing the popularity of this plugin (the site hits are up 200% today), I might even consider rewriting the plugin, and doing it properly! Now the code is actually quite bad, although it does what it is supposed to, it’s not very extensible.

  By the way, that small broken image tag bug was fixed in 0.9.1.

Leave a Reply

Your email address will not be published.