Odotellessa iskua Teheraniin

Make no mistake about it. The current war in Gaza and Lebanon is between Iran and Israel. It may appear to be between Israel on one side and Hamas and Hezbollah on the other, with Syria as a covert belligerent. This is a shallow perspective. Hamas is aided by Iran, and Hezbollah and Syria are the fingers of Iran’s right hand—just as they were in the terrorist violence leading up to war.

Näin alustaa emeritusprofessori R.J. Rummel blogissaan tiivistelmäänsä iranilaislähtöisten Boroumandin muslimisiskosten Ladanin ja Royan historiallisesta Irania koskevasta tutkimuksesta. Rummelin tiivistelmäkin on kohtuupitkä, joten otetaan tähän parit pääpointit. (Käännökset omiani.)

Rummelin mukaan sisarukset tuovat esiin mm.

 • islamismin marxist-leninistiset sekä fasistiset taustat,
 • näistä johtuvan islamismin totalitaristisen luonteen,
 • että islamismi ja sen terrorismi ovat selkeästi eri asia kuin islam, ja
 • että Iran on islamismin ja siihen liittyvän terrorismin kotipesä.

Rummel summaa, että strateginen nuoli osoittaa Iraniin. Hänen mukaansa tämä tarkoittaa, että demokratioiden ei tule antaa tämän islamistisen terroristiryhmittymän johtajan saada käsiinsä ydinaseita, mikä ei ole konditionaali, vaan ehdottomuus terrorisminvastaiselle sodalle ja länsimaiden turvallisuudelle.

Mikäli löysää aikaa löytyy vartin verran, kannattaa Rummelin tiivistelmä käydä lukemassa. Hyviä perusteita sille, miksi Yhdysvaltain (ja Israelin) tulisi seuraavaksi hyökätä Iraniin ja tehdä selvää sen teokraattisesta hallinnosta, sekä antaa Iranin demokraattisen opposition ottaa valta kansalle.

Nimimerkki Callimachus (joka on varmaankin viittaus tähän Callimachukseen) puolestaan pohtii olemmeko parhaillaan myöhemmästä historiallisesta näkökulmasta keskellä kolmatta vai jopa neljättä maailmansotaa. Entinen Yhdysvaltain senaatin puhemies Newt Gingrichän sanoo suoraan kolmannen maailmansodan olevan käynnissä.

Tämä pohdiskelu perustuu sille, että kaikki entisetkin sodat ja maailmansodat on nimetty pääasiassa niiden päättymisen jälkeen historioitsijoiden toimesta. Callimachuksen esimerkki on Satavuotinen sota: Nobody back in 1337 came home from work, clicked on CNN, and said, “Oh, no, the Hundred Years War has begun.”

Ehkä onkin niin, että myöhemmät historioitsijat kymmenen, kahdenkymmenen vuoden päästä pitävät nykyisiä tapahtumia muunmuassa juurikin Gazassa ja Hizbollah-landiassa osana suurempaa maailmansotaa, jossa vastapuolina ovat “Länsi” ja islamismi (vaan ei suinkaan välttämättä islam). Itse en ota tässä kantaa siihen, kuinka mones maailmansota se olisikaan.

2 thoughts on “Odotellessa iskua Teheraniin”

 1. “Hyviä perusteita sille, miksi Yhdysvaltain (ja Israelin) tulisi seuraavaksi hyökätä Iraniin ja tehdä selvää sen teokraattisesta hallinnosta, sekä antaa Iranin demokraattisen opposition ottaa valta kansalle.”

  Hyvä idea. Afganistanin ja Irakin positiivisten kokemusten rohkaisemana onkin hyvä hetki siirtyä astetta haasteellisimpiin kohteisiin, kuten Iran ja miksei sen jälkeen Pohjois-Koreakin.

  Työnsarkaa tässä terrorismin vastaisessa sodassa tulee varmasti riittämään, mutta tätä menoa on vain ajan kysymys koska koko lähi-itä on saatu vapautettua islamismin kahleista ja muslimit ympäri maailman kiittävät länsimaita demokratian tuomisesta.

  Muutaman vuoden päästä kukaan tuskin tulee enää ymmärtämään mikä teki ihmisistä niin sokeita, että he saattoivat vastustaa lähi-idän pakkodemokratisointia.

 2. Joo, meinasin jälkeenpäin mainita tuon Pohjois-Koreankin, mutten sitten jaksanut. Ja kyllä, sarkasmista huolimatta idea on hyvä. Ei ole ainakaan minun mielestäni reilua, että toinen osapuoli saa hyökätä ja taistella, ja toinen osapuoli saa keskustella asiasta.

  Afganistan ja Irak eivät ehkä ole täydellisiä onnistumisia, mutta niissäkin asiat kehittyvät. Iranin, Syyrian ja Pohjois-Korean kohdalla muutkin länsimaat ehkä voisivat lähteä mukaan, sen sijaan että tyytyisivät jaarittelemaan joutavia amerikkalaisten yksin oikeasti tehdessä jotain.

Leave a Reply

Your email address will not be published.