Logiikka on pettämätön

No niin, Uutispäivä Demari julkaisi vihdoin netissäkin artikkelinsa, josta mainitsin aiemmin tänään. Nyt siis päästään tutustumaan Haataisen aatoksiin Hesarin lyhyttä uutista tarkemmin. Jipii.

Tuula Haatainen korostaa, että naisten valitsemisesta näkyville paikoille koituisi yrityselämälle vain hyötyjä.

– Koska suuri osa kuluttajista on naisia, asia on jo yritysten imagonkin kannalta tärkeä.

Kyllähän se totta on, suuri osa eli kutakuinkin puolet kuluttajista on naisia, mikä ei liene yllättävää. Mutta en ymmärrä, miksei olisi yritysten imagon kannalta yhtälailla tärkeää, että siellä suorittavassa eli tuottavassa portaassa olisi myös sukupuolikiintiöt, mikäli ne yritysten hallituksiin katsotaan tarpeellisiksi.

Asiahan ei mene niin, että jos hallituksiin laitetaan kiintiöt, pikkuhiljaa koko yrityksen henkilöstön sukupuolijakauma alkaisi noudattaa hallituksen jakaumaa. On ehkä pieni mahdollisuus, että henkilöstön sukupuolikiintiön seurauksena hallituksen jakauma alkaisi ennenpitkää muistuttaa henkilöstön jakaumaa, sikäli kun hallitukseen edetään yrityksen sisältä. Hyvin teoreettinen tämäkin mahdollisuus kuitenkin on.

Joka tapauksessa, arvoisan ministerin esittämällä logiikalla ei ole mielestäni mahdollista perustella hallituspaikkojen kiintiöitä, ilman että samalla puuttuu henkilöstön kiintiöihin. Ihan toinen kysymys onkin se, kuinka paljon kuluttajia yleensäkään kiinnostaa ketä tuotteita tekevän yhtiön hallituksessa istuu. Luulisi että Suomen oloissa ehkä ainoastaan Jorma Ollilalla voisi olla sen verran julkisuusarvoa, että jotkut ihmiset hänen takiaan ostaisivat Nokian matkapuhelimia ja ehkä Shellin bensiiniäkin. Epäilen kyllä vähän sitäkin.

– Jos yritykset haluavat käyttää kaiken mahdollisen potentiaalin joka heillä on käytössään, he kyllä kääntävät katseensa myös hyvin koulutettujen naisten osaamiseen, Haatainen toteaa.

Hei Tuula, yritykset kyllä osaavat halutessaan käyttää kaiken mahdollisen potentiaalinsa ihan ilman valtion apua. Itseasiassa, haluaisinpa nähdä sen pörssiyhtiön, jonka osakkeenomistajat tietoisesti syrjivät naisia pois hallituspaikoilta. Niin, osakeyhtiöiden hallituksethan valitaan yhtiökokouksissa osakkeenomistajien toimesta. Ehkäpä rouva ministeri haluaisikin vaihtoehtoisesti ostaa ministeriönsä rahoilla kaikkien pörssiyhtiöiden osakkeita sen verran, että pääsisi itse valitsemaan niiden hallitukset?

– Norjan malli on äärimmäisen mielenkiintoinen ja pitää avoimesti tarkastella, onko myös Suomessa tarpeen mennä tällaiseen, Haatainen toteaa.

Haatainen käy syksyllä tutustumassa Norjan malliin.

Jos Norja kerran on niin hieno maa, ehkä ministeri Haatainen voisi harkita jäävänsä tutustumismatkaltaan sinne pysyvästi.

One thought on “Logiikka on pettämätön”

Leave a Reply

Your email address will not be published.