Kiintiöt saatava kaikkialle

Jatketaanpa jälleen kerran kiintiökeskustelua vaikka vain hiljaisuuden rikkomiseksi. Kaiken takana taitaa olla nainen, sillä tälläkin kertaa sellainen provosoi blogaamaan. Vuorossa siis sosiaali- ja terveysministeri Tuula Haatainen, joka Hesarin mukaan kertoo tämänpäiväisessä Demarissa vaihteeksi näkemyksiään.

Tasa-arvoasioista vastaava ministeri Tuula Haatainen (sd) haluaa lisää naisia yritysten hallituksiin. Haataisen mukaan myös Suomessa voidaan säätää naisten kiintiöpaikoissa lailla.

Norjassa on pidempään ollut laki, joka kannustaa valitsemaan hallituksiin vähintään 40 prosenttia naisia. Tänä vuonna vaatimusta tiukennettiin niin, että yritystä voidaan rangaista miesvaltaisuudesta jopa lopettamisen uhalla.

Oletetaan, että kiintiöt todella otetaan käyttöön. Eikö olisi kuitenkin epätasa-arvoista naisten kesken, jos vain pörssiyhtiöiden hallitukset pääsisivät kiintiöiden autuuden piiriin, sillä valtaosa naisista työskentelee (tai haluaisi työskennellä) aivan muissa tehtävissä, lähempänä käytäntöä ja ihmisiä. He kuitenkin jäisivät vaille kiintiöiden suojaa vain niiden harvojen naisten, jotka ovat kiinnostuneita pörssiyritysten johtamisesta ja joilla on siihen mahdollisuuksia, saadessa nauttia kiintiöiden eduista.

Ilmiselvä ratkaisu tähän epäkohtaan on se, että lailla määrätään kaikkeen mahdolliseen useamman kuin yhden henkilön työllistävään toimintaan vähintään 40% sukupuolikiintiö. Ja Norjan mallin mukaisesti toiminta voitaisiin lopettaa kokonaan, mikäli kiintiö ei täyty. (En tiedä onko Norjassa havaittu, että myös miesten osuus voisi jäädä alle 40 prosentin. Tietenkin myös tällöin toiminnalle on saatava päätös tasa-arvon nimissä.)

Sillä oletuksella, että kiintiöistä ei ole mitään haittaa, en pysty näkemään kertakaikkiaan mitään ongelmaa esittämässäni järjestelyssä. Miksei siis Haatainenkin voisi lähteä ajamaan asiaa? Jos joku Tuulan tuntee, niin voisi vähän ehkä vinkata, en nyt jaksa itse alkaa häiriköimään sähköpostilla.

PS. Laitetaan vielä mukaan päivän testitulos. Are You an Austrian? -testin lyhyessä versiossa sain 95 pistettä sadasta. Ei hassummin. Olen siis melkein itävaltalainen. 😉

One thought on “Kiintiöt saatava kaikkialle”

Leave a Reply

Your email address will not be published.