Kiintiökeskustelua

Isäni jo ihmetteli, etten ole vähään aikaan kirjoittanut tänne blogiin juuri mitään. Vastaukseni oli lyhyesti ja ytimekkäästi, että ei ole oikein ollut mitään kirjoitettavaa. Äsken kuitenkin kirjoitin Pinseriin Riitan feministiseen postaukseen kiintiövastaisen kommentin, joka venyi liki blogipostausmittaiseksi. Joten replikoidaan se kommentti myös tähän täytteeksi. 🙂

Riitta, entä jos johonkin (vaikkapa naistutkimukselliseen) seminaariin haetaan esitelmöitsijöitä, ja kaikki aiheen asiantuntijat ovat syystä tai toisesta naisia, mutta kiintiön takia on pakko valita joka toiseksi esitelmöitsijäksi mies asiantuntemuksen tasosta riippumatta, niin onko seminaari jotenkin parempi tai onnistuneempi?

Ja kun kiintiöiden linjalle kerran oltaisiin lähdetty, niin eikö samantien esitelmöitsijöistä tulisi olla 50% mustia, 50% valkoisia, 50% muslimeja, 50% kristittyjä, 50% ateisteja, 50% hinduja, 50% skientologeja, 50% misogynistejä, 50% misandristeja…

Sikäli kun tällaiset vaatimukset tuottaisivat aika mielenkiintoisia yhdistettyjä vaatimuksia, niin olisiko kiintiöt suhteutettava käsillä olevaan populaatioon? Tällöinhän miehiä pitäisikin olla ~51% ja naisia ~49% esitelmöitsijöistä…

On muuten sinänsä mielenkiintoista, että liike-elämässä johtaviin asemiin nousseet naiset yleensä vierastavat (tai jopa häpeävät) naisasialiikkeen kiintiökeskusteluja. He kun ymmärtävät, että ihmiset tulee valita tehtäviinsä pätevyyden ja asiantuntemuksen perusteella, eikä esimerkiksi johonkin demograafiseen ryhmään kuulumisen vuoksi. Ehkäpä se on joku indikaatio siitä, miksi juuri kyseiset naiset ovat juuri kyseisiin tehtäviin nousseet.

Onneksi sinun vaatimuksillasi ei ole juuri väliä näissä asioissa, ainakaan toistaiseksi. Onnea vaan vaalikampanjaan, jos sille tielle olet lähdössä.

Toisaalta, mitä enemmän sitä mietin, aiemmin kohtuullisen järkevän kuvan itsestään antanut Riitta varmaankin harrastaa ylläolevan linkin takaisessa keskustelussa jonkin sortin tutkimusta ja/tai tietoista provokaatiota. Tai ehkä se on jotain hassua huumoria. Kävisi ainakin selväksi, ettei blogosfääri ole kaikissa asioissa huumorintajuista. 🙂

Edit 13:07: Itseasiassa meni vähän vikaan nuo väestöön suhteutetut sukupuolikiintiöt. YK:n vuoden 2006 arvion mukaan miesten osuus on 50,2% ja naisten vastaavasti 49,8%.

Leave a Reply

Your email address will not be published.