Voihan Pekkarinen!

Hesari kertoo, että Pekkarinen aikoo leikata sähköyhtiöiden voittoja. Hänen mukaansa “Periaate on se, että ansiottomasta arvonnoususta otetaan osa pois. Raha kanavoidaan jollakin tapaa kuluttajien hyväksi.” Niinkutsuttu “ansioton arvonnousu” syntyy siitä, kun päästökauppa nostaa fossiilisten polttoaineiden tuottaman energian hintaa ja sitä kautta energian hintaa yleensä, jolloin päästöttömät energiamuodot tuottavat enemmän voittoa.

Eikö tämä kuitenkin ollut koko päästökaupan perimmäinen ajatus? Siis että tehdään päästöjä tuottavat energiamuodot keinotekoisesti vähemmän kannattaviksi kuin päästöttömät? Jos sitten näitä päästöttömiä energiamuotoja verotetaan tästä “ansiottomasta arvonnoususta,” niin silloinhan kannustin investoida päästöttömään energiaan käytännössä poistuu ja energiamuodot palaavat samalle tasolle! Esimerkiksi tuulivoima pelaa jo muutenkin kilpailukyvyltään aivan alimmissa divisioonissa, miksi sitä pitäisi rankaista lisää? Sittenhän tuulivoimaa pitäisi taas tukea lisää… Byrokratian riemuvoitto!

Olen tähän asti pitänyt Mauria kohtuullisen pätevänä kaverina, eikä tuo erityisen hölmöltä ole vaikuttanut joskus henkilökohtaisesti tavatessakaan (niitä aikoja, kun vielä yo-kunnassa olin sähläämässä). Mutta tämä ehdotus on kyllä jo suoranaista järjenköyhyyttä. Unilateraalinen päästökauppa EU:n taholta lähentelee jo sinänsä puhdasta idiotismia, mutta jos vielä sen mahdollisesti tuoma minimaalinen hyöty poistetaan, niin huh huh. Pitäisiköhän Pekkarinen lukea mukaan aiemmin kehittämääni salaliittoteoriaan?

2 thoughts on “Voihan Pekkarinen!”

 1. Olisikohan Mauri asiassa samalla linjoilla Osmo Soininvaaran kanssa. Tämän linjan mukaan Widfall voittojen leikkaukset koskisivat vain niitä laitoksia, jotka ovat rakennettu ennen päästökaupan alkua.

  Esimerkiksi Fortum perustelee omaa kantaansa juurikin samaisesti.
  “Olemme ohjauksen mukaisesti investoineet päästöttömään energiaan”.
  Käytännössä Fortum on ostanut vain laitoksensa muilta.
  Tämä ei ole päästöjä vähentänyt.

  Esimerkiksi verottamalla windfall voitot yhteiskunnalle, pystyttäisiin
  kansalaisille korvaamaan tuloveron alennusten muodossa yhtä jos toista,
  esimerkiksi sähkönhinnan nousu, ehkä voisi jopa miettiä teollisuuden sähköveron alentamista, Soinivaara toteaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published.