Mihin menevät bensiinirahat?

Sitä varmaan itse kukin joskus miettii, että mihin menevät kohonneesta öljyn hinnasta tulleet ylimääräiset tuotot, kun ei se öljyn poraamisen hinta ole samaa tahtia noussut, vaan hintojennousu johtuu kysynnän kasvusta suhteessa tarjontaan. Autoilevat miettivät tätä varmaankin vielä useammin kuin me autottomat, luulisin. Joka tapauksessa, uutistoimisto Reutersilla on nyt osittainen vastaus tähän kysymykseen. Niillä rahoilla tehdään saaria!

Dubaissa, joka on yksi Yhdistyneistä Arabiemiirikunnista, on nykyisin rantaviivaa vain noin 60 kilometriä Persianlahdella. Tämä muuttuu tosin nopeaan tahtiin, sillä öljytuotoilla rannikon tuntumaan rakennetaan uusia saaria, mm. kolme suurta palmunmuotoista saarta, joista yhtä ympäröi pienemmistä saarista muotoiltu arabiankielinen runo. Tämän lisäksi tulee vielä suuri, noin 300 saaren saariryhmä, joka on muotoiltu maailmankartan mukaan! Osa saarista tulee yksityiskäyttöön, joku saarista on golfsaari, jne… Muidenmuassa David Beckham on ostanut ennakkoon tästä uudesta saaristosta lomamökin.

Reutersin artikkelissa kerrotaan miten ympäristönsuojelijat ovat huolissaan Persianlahden koralleista, kilpikonnista ja kaloista, joiden sijat tämä projekti tuhoaa. Ihan varmasti tuhoaa, sillä projektin johtaja lupaa, että kun homma on valmis, on siirretty paikasta toiseen miljardi tonnia kiveä, puhumattakaan hiekan määrästä. Rantaviivaa tulee olemaan 1200km entisen kuudenkymmenen sijasta. Rahaa todellakin tulee myös palamaan, tarkin arvio artikkelissa on “useita miljardeja dollareita.” Että miettikääpä sitä, kun seuraavan kerran käännätte virta-avainta…

Jossain päin nettiä olen nähnyt aiemmin kuviakin näistä saarista, jollakin taisi olla jo jättimäinen hotellikin pystyssä, vai liekö ollut vasta suunnittelukuva. En nyt jaksa hakea niitä tähän, mutta etsivä löytää.

Leave a Reply

Your email address will not be published.