Nato-gallup parlamentaarisen demokratian ytimessä

YLE kertoo, että suomalaiset vastustavat Natoon liittymistä, mutta olisivat kuitenkin valmiita liittymään. Tarkemmin sanoen vain 21% suomalaisista kannattaa Nato-jäsenyyttä, kun 54% vastustaa sitä (25% EOS). Jos kuitenkin valtiojohto päättää hakea jäsenyyttä, 49% antaa hakemukselle tukensa ja vain 37% vastustaa liittymistä edelleen (15% EOS).

Tämä on mielestäni erinomainen tulos. Juurikin edustuksellisen demokratian kannalta, ei siis pelkästään Nato-jäsenyyttä ajatellen. Tulos osoittaa, että vaikka suomalaiset omaavat mielipiteitä ja ovat valmiita tuomaan ne myös esille, niin he myös tietävät, että heidän oma perehtyneisyytensä asioihin ei välttämättä ole samalla tasolla kuin presidentin, hallituksen ja kansanedustajien, joiden nimenomainen työ on olla selvillä näistä asioista ja tehdä päätöksiä meidän tavallisten pulliaisten puolesta.

Tulos osoittaa myös sen, että kansanäänestyksen järjestäminen Nato-jäsenyydestä olisi virhe. Kuten todettua, kansalaiset selvästi luottavat valitsemiinsa edustajiin ja heille riittää normaali edustukselliseen demokratiaan kuuluva prosessi valittujen edustajien tekemien päätösten oikeiksi tai vääriksi tuomitsemiseen: vaalit. Jos päätöksistä ei ole pidetty, edustajaa ei äänestetä uudelleen tai äänen antamista ainakin harkitaan vakavasti. Kansanäänestyksen järjestäminen vaikeista kysymyksistä olisi taas vastuun ja annettujen tehtävien välttelyä. Mihin kansanedustajia muka tarvitaan, jos he eivät hoida töitään?

On tämä tietysti vähän vaarallinenkin suuntaus. Kansalaisten ei pidä luottaa liikaa päättäjiin ja hiljaisesti hyväksyä päätöksiä kuin päätöksiä omista mielipiteistään välittämättä. Lopputulos voisi olla pelottava. Onneksi tässä pisteessä ei kuitenkaan olla, mistä kertovat ne 37%, jotka vastustivat Natoa päättäjistä huolimatta. On hyvä olla kriittinen, ja ilmoittaa siitä aikanaan vaaliuurnaan pudotettavalla numerolapulla.

Mitä tulee omaan mielipiteeseeni, niin keksin kyllä perusteltuja argumentteja sekä liittymisen puolesta että sitä vastaan. Plussat ja miinukset huomioiden kallistun kyllä hieman enemmän liittymisen kannalle.

Lisäys 18.10. klo 8:44 Helsingin sanomien mukaan presidentti Ahtisaari on kanssani samaa mieltä:

Ahtisaaren mielestä “tulos osoittaa, kuinka fiksuja suomalaiset ovat”.

“Jos kansalta olisi kysytty, me olisimme olleet yksi oblasti [alue] Neuvostoliitossa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.