Sitran ilmastoselvityksessä ei päätä eikä häntää

Tyrmäsin jo aiemmin Sitran tuoreen ilmastoselvityksen pelkän lehdistötiedotteen pohjalta (ks. Turun Sanomat) aikomuksenani palata asiaan, kunhan saan itse selvityksen käsiini. Nyt tuo, köh, "selvitys" on sitten luettu ja voi pojat, että osasikin olla masentava paperi. Masentava siksi, että tulinkin haaskanneeksi vapaa-aikaani veronmaksajille 20 tuhannen euron loven tehneen roskan tavaamiseen ilman sentinkään korvausta.

En lähde tässä toistamaan aiemman kirjoitukseni asioita, koska ne tuntuvat vieläkin pätevän. Tosin selvityksessä oli kyllä mainittu myös oletetun ilmastonmuutoksen mahdollisia myönteisiä seurauksia, joten siinä menin pelkän pressin perusteella harhaan.

Selvityksen mukaan 2080-luvulla "Suomen ilmasto on suunnilleen sellainen kuin Unkarin ilmasto oli vuosituhannen vaihteessa." Jostain syystä selvityksessä kuitenkin keksitään Suomelle ilmastollisia ja ympäristöllisiä ongelmia, joita ei vuosituhannen vaihteen tai tämän päivän Unkarissa esiinny, kuten malarian leviämisen.

Ilmeisesti Sitran ja Gaian asiantuntijoilla on aika huvennut Maailmanpankin viimevuotisen Turn Down the Heat: Why a 4°C Warmer World Must Be Avoided -selvityksen referoimisessa omaan selvitykseensä niin, etteivät he ole ehtineet perehtymään esimerkiksi äskettäiseen suomalais-kanadalaiseen tutkimukseen, jonka mukaan malarian levinneisyys ei riipu ilmastollisista olosuhteista vaan kotitalouksien koosta. Mutta tokihan alarmistinen selvitys on mukavampi lähde kuin vertaisarvioitu tutkimus, kun tarkoituksena on tehdä oma alarmistinen selvitys.

Oletetun katastrofaalisen ilmastonmuutoksen yhteiskunnallisia vaikutuksia kuvittelevan selvityksen hämmentävin ominaisuus näyttää kuitenkin olevan se, että oletetun katastrofaalisen ilmastonmuutoksen kuvitellut yhteiskunnalliset seuraukset näyttävätkin olevan seurausta niin ikään oletetusta raaka-aineiden ja polttoaineiden ehtymisestä.

Kuvittelevatko selvittäjät, että oletettu katastrofaalinen ilmastonmuutos jotenkin haihduttaa kivihiilen, öljyn, maakaasun, uraanin ja toriumin maaperästä kadoksiin? Mene ja tiedä, mutta ainakaan selvityksestä ei löydy perusteluja luonnonvarojen ehtymiselle. Se on vain oletus ja selvityksen kannalta erittäin tärkeä sellainen, sillä ilman luonnonvarojen ehtymistä ei millään päästä villeihin fantasioihin muurien taakse suojautuvista rikkaista riistäjistä, vaikka itse oletettu katastrofaalinen ilmastonmuutos oletettaisiin kuinka katastrofaaliseksi tahansa.

Selvityksen lähtökohta on se, että mitään ilmastonmuutoksen torjuntatoimia ei tehdä, mutta silti siinä oletetaan, että energiantuotanto on paljolti uusiutuvien energianlähteiden ja biopolttoaineiden varassa, jolloin niitä ei riitä kaikille ja kaikkeen, josta suurin osa spekuloiduista yhteiskunnallisista ongelmista johdetaan. Siitä huolimatta selvitys tarjoaa lääkkeeksi ongelmien ennaltaehkäisyyn hiilidioksidipäästöjen vähentämistä eikä esimerkiksi luonnonvarojen säästämistä ja kierrättämistä.

Sitra olisi käyttänyt verovarat paljon paremmin, jos se olisi tilannut 20 tuhannen euron selvityksen vaikka siitä, kuinka korjataan vanhusten pakkomakuuttaminen laitoksissa vailla ulkoilumahdollisuuksia. Mutta sepä vaatisikin oikeisiin ongelmiin perehtymistä sen sijaan, että voi vain kirjoittaa satuja aikakausista, joita kukaan selvittäjistä ei tule olemaan henkilökohtaisesti todistamassa, satuilustaan vastaamisesta puhumattakaan.

Paljon puhuvaa on myös Sitran johtajan Jukka Noposen vastaus (Turun Sanomat, Talouselämä, Sitra) aiemmin esittämääni kritiikkiin. Noponen ei vaivaudu esiin tuomiini epäkohtiin puuttumaan, vaan toteaa tyynesti mutta virheellisesti, että "Ilmastonmuutoksen faktoihin ei liity mitään tieteellisiä ristiriitoja." ja työntää sitten sormet korviinsa huutaen "TÄMÄ ON TOTTA, KOSKA SE ON TOTTA, KOSKA ME SANOMME, ETTÄ SE ON TOTTA LÄLÄLÄLÄLÄÄ EN KUULE MITÄÄN".

Selvä.

4 thoughts on “Sitran ilmastoselvityksessä ei päätä eikä häntää”

 1. Sitran ilmastoselvityksessä mainittiin malaria tasan yhdessa virkkeessä. Ja muutaman päivän kuluttua tämäkin virke korjattiin, niin että enää malariaa ei selvityksessä mainita ollenkaan.
  Edellä mainittu virke oli seuraava: “Malariasääskiä tavataan Etelä- Suomessa lähes joka kesä, ja Keski-Euroopasta levinneen myyräekinokokin riski estää marjojen ja sienien tuorekäytön eteläisessä Suomessa.”
  Tuo virke muutettiin seuraavaan muotoon:
  “Keski-Euroopasta levinneen myyräekinokokin riski vähentää marjojen ja sienien tuorekäyttöä eteläisessä Suomessa.”
  Ja tiedoksi, että malariasääskiä on nyt ja on kai aina ollutkin Suomessa. Tässä asiassa oli kyllä väärää ja varmistamatonta viestintää iltapäivälehden toimittajan kanssa, ja valitettavasti tämä asia pääsi harmillisesti väärin iltapäivälehtiin… Mutta turha sinun sitä asiaa on enää paisutella. Malariasta tautina ei Sitran raportissa maalailla mitään. Iltapäivälehdissä maalailtiin, mutta niitä nyt ei pidä aina uskoa.

 2. Kiitoksia kommentista, kiva että Sitrallakin noteerataan kritiikki!

  Olen hyvin tietoinen, että malarialoisen kantamiseen kykeneviä hyttysiä löytyy Suomesta ja pohjoisempaakin, ja onpahan sitä malariaa Suomessa esiintynytkin. Kiitoksia kuitenkin tarkennuksesta.

  Mutta miten niin minun on turha “enää” asiaa paisutella? Huomaathan toki kirjoitukseni päiväyksen. Yllä olevan kirjoitushetkellä hätäkorjausta ei raporttiin oltu vielä tehty. Vai hätäkorjauksia? Korjattiinko sinne muutakin, saisiko jostain erratan?

  Mukava huomata sekin, että ilmeisesti tässä ja edellisessä kirjoituksessani antamastani kritiikistä löytyi näköjään vain yksi virhe, koska muuhun ei Sitran puolesta ole vastattu eikä puututtu. 🙂

 3. Ok, minun ei olisi yllä pitänyt käyttää “enää” sanaa. Ja tiedoksi, että kirjoitan parhaillaan vähän laajempaa tekstiä työotsikolla “Miksi keskustelu ilmastonmuutoksesta on niin vaikeaa?”. Se julkaistaneen tässä talven aikana Sitran sivuilla. Kaikkiin yksityiskohtiin en siinä pysty puuttumaan, mutta se oma yritykseni jatkaa aiheen parissa.
  yt. V-M

 4. Jos kaipaat keskusteluselvitykseesi inputtia myös keskustelun tältä laidalta, niin olen luonnollisesti käytettävissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *